Cel mai bun aer din România este în orașul Galați
Numărul 18, 10-16 mai 2023 » Roza vânturilor
Cel mai bun aer din România este în orașul Galați, potrivit unei statistici realizate de Agenția Europeană a Mediului (AEM), citată de Mediafax. Orașul de pe malul Dunării se află pe locul 21 în clasamentul european. București este pe locul 302 din 375 de orașe incluse în statistică.
Potrivit AEM, orașele sunt clasificate „de la cel mai curat la cel mai poluat pe baza nivelului mediu de particule fine din ultimii doi ani calendaristici”. Particulele fine sunt „poluanții atmosferici cu cel mai mare impact asupra sănătății în ceea ce privește decesele premature și bolile”, au explicat specialiștii agenției europene.
Astfel, în clasament, orașul cu cel mai curat aer din România este Galați, locul 21. Următoarele orașe din țara noastră în care au fost făcute calcule privind poluarea aerului sunt Oradea, locul 146, și Sibiu, locul 157. În clasament mai apar orașele Constanța (232), Bacău (261), Botoșani (273), Buzău (274), Timișoara (281), Brașov (289), Cluj-Napoca (291), Suceava (296), Satu Mare (301), Arad (308), Baia Mare (313), Ploiești (327), Piatra Neamț (329), Tg. Mureș (330) și Iași (340).
Capitala României este pe locul 302, având un indice de poluare de 15,7, dublu în comparație cu orașul Galați (indice 7,2). Cel mai prost aer din România este în orașul Iași care se află pe locul 340.
Pe locul 375, ultimul în clasamentul întocmit de Agenția Europeană a Mediului, este orașul Slavonski Brod din Croația. Cel mai curat aer din Europa este în orașele Faro, din Portugalia, și Umea și Uppsala, ambele din Suedia.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice