Cel mai mare parc eolian din România urmează să fie construit în județul Galați, pe terenuri din 13 localități
Numărul 10, 15-21 mar. 2023 » Roza vânturilor
Un parc cu turbine eoliene va fi construit pe terenurile din 13 localități din județul Galați și va costa aproximativ jumătate de miliard de euro, informează Mediafax. Parcul eolian, care va avea 136 de turbine, a primit avizul tehnic pentru racordarea la rețea a unui proiect de 629 MW. Autoritățile locale susțin că va fi cel mai mare parc eolian din România și cea mai mare investiție de acest tip din țară.
„Compania de proiect Hoopeks International a obținut avizul tehnic pentru racordarea la rețea a unui proiect eolian de 657 MW în Galați - investiție de 500 de milioane de euro! Compania de proiect Hoopeks International este deținută de Electrocentrale Borzești, aceasta fiind deținută la rândul ei de RNV Infrastructure. Este cel mai mare parc eolian avizat până în acest moment și, dacă se va realiza, va fi cea mai mare investiție de profil din România. În prezent, cel mai mare parc eolian local este Fântânele-Cogealac, cu o capacitate de 600 MW, dar care este împărțită în două proiecte gestionate de companii diferite”, a anunțat, pe Facebook, Florin Virgil Doca, primarul comunei gălățene Valea Mărului.
Parcul eolian va fi construit pe o suprafață de aproximativ 13.000 de hectare, pe terenuri din 13 unități administrativ-teritoriale din județul Galați. Studiul de oportunitate a fost aprobat de Consiliul Județean Galați și acum se lucrează la planurile de urbanism.
„Investiția se realizează pe teritoriul a 13 UAT-uri din județul Galați: Berești, Bălăbănești, Cavadinești, Smulți, Berești-Meria, Băneasa, Drăgușeni, Cerțești, Valea Mărului, Jorăști, Corod, Vârlezi, Suceveni. Prin proiect se vor realiza 136 turbine cu o putere de 6,2 MW și 7 stații de transformare. În prezent, investitorul se află în procedură de obținere a avizelor necesare întocmirii documentației de urbanism PUZ final”, a anunțat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
Autoritățile locale spun că, pe lângă investiția uriașă, proiectul va duce la creșterea încasărilor bugetare deoarece se va percepe impozit pe clădiri. De asemenea, vor fi create sute de locuri de muncă, se vor realiza investiții adiacente și vor fi alimentate cu energie verde comunitățile din zonă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice