Cel mai mare show aviatic din România va avea loc sâmbătă, 31 august, pe Aeroportul Băneasa
Telex » Știri 22 august, 10:00
Peste 100 de aeronave civile și militare și peste 150 de piloți și parașutiști din 13 state vor participa sâmbătă, 31 august, la cea de-a XIV-a ediție a celui mai mare show aerian din România - Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS), evenimentul celebrând 20 de ani de la momentul aderării României la NATO, a anunțat Compania Națională Aeroporturi București (CNAB). BIAS 2024 este organizat de CNAB, Forțele Aeriene Române, Aeroclubul României, ROMATSA, ROMAERO și Clubul Sportiv AIBO și va avea loc pe Aeroportul Internațional București Băneasa-Aurel Vlaicu.
"BIAS 2024 se desfășoară sub patronajul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Economiei, reunind peste 100 de aeronave civile și militare, în evoluții aeriene și expuse publicului, dar și peste 150 de piloți și parașutiști. BIAS este un spectacol de forță aeriană, în care așii aviației civile și militare din 13 state vor încânta spectatorii cu acrobații aeriene uluitoare și demonstrații de elită, dar și cu aeronave expuse la sol", se precizează în comunicatul CNAB citat de Agerpres.
Potrivit aceleiași surse, invitați speciali în acest an sunt acrobații aerului de la Baltic Bees, formația letonă cu un stil de pilotaj unic în lume, executând manevre artistice de maximă dificultate cu aeronavele L39 C Albatros.
Forțele Aeriene Române se vor remarca la BIAS 2024 cu o participare de excepție, care se distinge printr-o serie de evoluții în premieră absolută pentru România. Spectatorii vor avea șansa de a admira evoluțiile spectaculoase ale piloților militari, care vor realiza adevărate demonstrații artistice de forță supersonică la manșa aeronavelor F-16 Fighting Falcon , IAR-99 Șoim, IAR-99 STANDARD, aeronave de transport C-27J Spartan, C-130 Hercules, aeronave școală IAK-52, elicoptere IAR-330 și IAR-316 B.
De asemenea, spectatorii vor putea urmări și exercițiile de poliție aeriană și de sprijin pentru desant aerian.
În cadrul expoziției statice, Forțele Aeriene Române vor arăta publicului aeronave F-16 Fighting Falcon, IAR-99 ȘOIM, C-27J Spartan, elicoptere IAR 330, un radar de joasă/medie altitudine TPS-79R, o instalație de lansare a rachetelor sol-aer HAWK, o instalație de lansare rachete M903/PATRIOT și o autospecială EOD.
Forțele Aeriene ale SUA vor veni cu elicoptere Blackhawk și Sea Stallion, iar Forțele Aeriene ale Germaniei cu F-2000A Eurofighter Typhoon și cu Sikorsky CH-53 Sea Stallion.
"Forțele Aeriene ale Franței evoluează cu "Rafale Solo Display", un spectacol realizat cu aeronava supersonică de luptă Dessault Rafale. Forțele Aeriene ale Poloniei participă cu două supersonice Mig-15. De asemenea, din Polonia va participa și formația de parapante Flying Dragons Team, care se remarcă prin efecte pirotehnice și lasere. Forțele Aeriene ale Greciei vin cu Daedalus Demo Team - aronava Beechcraft T-6 Texan II. Forțele Aeriene ale Olandei aduc cu C 130 Hercules. Ungaria participă cu aeronava Lisunov Li-2, a echipei Goldtimer, dar și cu elicopterul Mil Mi-2 al Heliforce. Forțele Armate Slovene participă cu Pilatus PC-9", susțin reprezentanții CNAB în comunicat.
Cehii de la Flying Bulls vor zbura cu o formație de 4 aeronave XtremeAir Sbach 342, iar Forțele Aeriene ale Croației participă cu elicopterele Black Hawk și Kiowa.
Spectacolul aerian este garantat de prezența așilor Aeroclubului României - Hawks of Romania, The Pelicans, White Wings, alături de parașutiștii formației Blue Wings, iar celebrii Iacări Acrobați, unici pentru spectacolele lor aeriene care includ efecte pirotehnice, muzică și lumini, evoluează în aer cu trei aeronave Yak-52, la apusul soarelui.
CNAB precizează că și în acest an, Tarom va evolua la BIAS cu o aeronavă comercială.
Printre participanți se numără, de asemenea, nume consacrate din elita aviației românești, din cadrul Școlii Superioare de Aviație Civilă.
"Nici în acest an nu lipsește celebrul pilot lituanian Jurgis Kairys, multiplu campion mondial la acrobație aeriană, care evoluează cu Suhoi Su-31", au mai transmis reprezentanții CNAB.
Începând de vineri dimineața, pe Aeroportul Băneasa se deschide expoziția de aviație generală - General Aviation Exhibition, unde producători și proprietari de aeronave, precum și furnizori de servicii de aviație generală expun zeci de aeronave civile, de la avioane ultraușoare, până la business jet-uri. Spectatorii vor putea vizita General Aviation Exhibition în cursul zilelor de vineri și sâmbătă.
Potrivit CNAB, contribuția românească la istoria aeronauticii mondiale va fi celebrată prin expunerea în zona "static display", unde sunt expuse spre vizionare machete la scară naturală ale avioanelor pionierilor români - Vuia, Vlaicu și Coandă, precum și primul model de avion comercial construit in întregime în România, BAC 1-11/400, redenumit la noi ROMBAC 1-11.
Intrarea publicului este liberă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial