Cele mai scăzute niveluri ale prețurilor din UE au fost, în 2020, în România, Bulgaria și Polonia
Telex » Știri 23 iunie 2021
Nivelul prețurilor pentru bunurile de consum și servicii în Uniunea Europeană a variat semnificativ anul trecut în statele membre ale UE, cele mai reduse prețuri fiind în România (55% din media UE), Bulgaria (56%) și Polonia (58%), arată datele prezentate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În 2020, cel mai ridicat nivel al prețurilor în Uniunea Europeană s-a înregistrat în Danemarca (141% din media UE), urmată de Irlanda și Luxemburg (fiecare cu 136%), Suedia (130%) și Finlanda (126%).
Per ansamblu, nivelul prețurilor pentru bunurile de consum și servicii în Uniunea Europeană a variat cu aproape unul la trei între cel mai ieftin și cel mai scump stat membru al UE.
În 2020, nivelul prețurilor pentru restaurante și hoteluri a fost de trei ori mai ridicat în cea mai scumpă țară față de cea mai ieftină. Nivelul prețurilor a variat de la 46% din media UE în Bulgaria, fiind urmată de România (53%) și Ungaria (56%), la 154% din media UE în Danemarca, înaintea Suediei (138%) și Finlandei (131%).
Pe locul doi în ceea ce privește diferența nivelului prețurilor se află alcoolul și tutunul, cel mai scăzut nivel al prețurilor fiind în Bulgaria (61%), urmată de Ungaria (69%) și Polonia (70%), iar cel mai ridicat în Irlanda (187% din media UE), urmată la distanță de Finlanda (158%), Suedia (136%) și Franța (133%).
Alimentele și băuturile nealcoolice sunt cele mai ieftine în România (66% din media UE) și Polonia (68%), iar cele mai scumpe în Danemarca (129% din media UE), Luxemburg (126%) și Austria (125%).
Îmbrăcămintea este grupul de produse unde prețurile diferă mai puțin în rândul statelor membre UE, variind de la 73% din media UE în Ungaria la 130% în Danemarca.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane