Cele mai surprinzătoare 10 orașe din lume
Numărul 45, 26 nov. - 2 dec. 2019 » Roza vânturilor
Între primele 50 cele mai frumoase oraşe din lume, pe lângă New York, Paris, Londra sau Roma se găsesc și anumite metropole la care cei mai mulți dintre noi nu s-ar gândi în primă instanță, potrivit unui top realizat de site-ul canadian Flight Network, citat de Mediafax. Specialiști în turism din întreaga lume au fost chestionați cu privire la destinațiile lor preferate, iar cele 50 de poziții ale clasamentului deschis de Paris și închis cu Atena includ 10 destinații neașteptate.
Potrivit platformei turistice canadiene surprizele încep în Ecuador și se încheie în Asia, la Jaipur.
Jaipur (India) este pe locul 48 în clasamentul canadienilor. Culorile palatului din oraș sunt reluate în toate colțurile metropolei. De aceea, localitatea este cunoscută și drept „Orașul roz”. Capitala zonei Rajasthan își datorează renumele momentului în care Maharajahul Ram Singh a ținut să marcheze vizita Prințului de Wales, în 1876. Cel care avea să devină Regele Edward al VII-lea a avut surpriza să descopere că toate zidurile Vechiului Oraș erau văruite în roz, simbolizând ospitalitatea. Culorile se păstrează și azi, iar, alături de Delhi și Agra, Jaipur este unul dintre vârfurile triunghiului de aur al atracțiilor turistice din India. Pentru 45.000 de dolari pe noapte, doritorii pot să închirieze una dintre cele mai scumpe camere de hotel din lume, apartamentul prezidențial din Raj Palace.
Pe locul 41 este Dubrovnik (Croaţia). Orașul de pe Coasta Dalmată păstrează încă mărcile înfloririi cunoscute în secolele 15 și 16. Ultimii ani au contribuit la creșterea faimei orașului, după ce a fost folosit ca platou de filmare pentru o parte din secvențele din „Game of Thrones/ Urzeala Tronurilor”. Majoritatea străzilor din Orașul Vechi sunt rezervate pietonilor, iar arhitectura bizantină și plajele cu pietriș concurează pentru atenția turiștilor.
Bergen (Norvegia) este pe locul 47. A fost cel mai mare oraș din țară până în 1830, când a fost depășit de Oslo. Orașul înconjurat de munți arată tot timpul de parcă este decupat de pe o vedere turistică. Fiordurile și clădirile din lemn de pe faleza Bryggen, aflată în patrimoniul UNESCO, adaugă accente neașteptate pavajului din piatră cu aer medieval. Nici măcar faptul că este din punct de vedere statistic una dintre cele mai umede localități europene nu pare să știrbească prestigiul orașului Bergen.
Queenstown (Noua Zeelandă) ocupă locul 38 în clasamentul specialiștilor. Perspectivele spectaculoase pe care le oferă dinspre Bob's Peak și oferta de atracții pentru iubitorii de aventuri, transformă Queensland într-una dintre cele mai populare destinații din lume. Zona este înconjurată de cel mai lung lac din țară, de lanțuri muntoase și de Valea Nevis, unde se găsește unul dintre ele mai înalte bungee jumping din lume. Altitudinea înaltă la care ajung viile plantate în zonă transformă localitate într-o arie ideală pentru obținerea de varietăți de vin Pinot Noir.
Orașul mexican San Miguel de Allende ocupă locul 39. Străzile sunt înțesate de magazine, cafenele și galerii de artă. Orașul se află la 3,5 ore cu mașina din Mexico City. Arhitectura barocă este bine păstrată, mai ales datorită implicării UNESCO în conservarea zonei, care a fost inclusă pe lista obiectivelor protejate în 2008. Este unul dintre locurile preferate de artiști și scriitori, încă din secolul XX, aici adunându-se deopotrivă studenți din industrii creative și creatori din toate domeniile.
Pe listă se mai găsesc Seoul (Coreea), San Sebastian (Spania), Quito (Ecuador), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Saint Petersburg (Rusia).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane