Centenarul Marii Uniri, la Iași: UAIC va găzdui Congresul Național al Istoricilor Români
Numărul 5, 13-19 feb. 2018 » Roza vânturilor
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) va marca cei 100 de ani de la Marea Unire prin găzduirea celei de-a doua ediții a Congresului Național al Istoricilor Români, în perioada 29 august – 1 septembrie a.c. Manifestarea, care va reuni la Iași pentru dezbateri profesionale importanți specialiști ai scrisului istoric din țară, este organizată de UAIC împreună cu Academia Română și Consiliul Național al Istoricilor din România, în parteneriat cu Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Primăria Municipiului Iași – Departamentul Centenar.
„Tematica pe care o vizăm este relevantă pentru înțelegerea unor fenomene, a unor mecanisme instituționale și mize identitare de actualitate, cum ar fi: relația dintre politică și societate, construcția socio-culturală a identităților (etnice, confesionale, regionale, de gen) sau structurarea relațiilor internaționale. Propunem conturarea unei viziuni de ansamblu asupra mai multor realități istorice, tratate până acum separat, în secvențe îngust delimitate conceptual, cronologic, geografic, instituțional sau biografic. Mizăm, așadar, pe schimbarea perspectivei: de la investigarea discursului istoric ca suport al politicilor cultural-identitate la o analiză a rolului jucat de istorici ca agenți ai elaborării și difuzării unor noi episteme sau teorii ale cunoașterii”, a menționat, în document, prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, prorector al UAIC și președinte executiv al Comitetului de Organizare a Congresului Național al Istoricilor Români.
Prima ediție a congresului a avut loc în anul 2006 la Cluj-Napoca, la inițiativa Academiei Române și a Universității „Babeș-Bolyai”, și s-a bucurat de un amplu ecou în mediul științific.
Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul dedicat evenimentului.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice