Centrele de date sunt responsabile cu până la 20% din consumul de energie, la nivel global
Numărul 48, 6-12 dec. 2023 » Conectarea la era digitală
Consumul de energie global al centrelor de date va contribui la 3,2% din totalul emisiilor de carbon, acestea fiind responsabile de consumul a până la 20% din energia electrică produsă la nivel mondial, relevă un studiu de specialitate, citat de Agerpres. Astfel, conform analizei Crosspoint Real Estate, industria centrelor de date valorează 175 miliarde de dolari și este estimată să își tripleze valoarea în următorii cinci ani. La ora actuală, piața centrelor de date a atins peste 8.000 de unități operaționale, la nivel global în 2023.
"În urmă cu 23 de ani, în momentul exploziei «bulei dotcom», doar 7% din populația globală avea acces la internet. În prezent, peste 5 miliarde de persoane sunt conectate la internet și 100 zettabyți de informații sunt generați anual. În consecință, această creștere exponențială a dat naștere unei dezvoltări direct proporționale a industriei centrelor de date. O piață de 175 miliarde de dolari, estimată să își tripleze valoarea în următorii 5 ani, industria centrelor de date a atins peste 8.000 de unități operaționale la nivel global în 2023. Acest tip de activ alternativ atrage din ce în ce mai mulți investitori: fondul de investiții Blackstone, unul din cei mai mari proprietari de active imobiliare din lume, și-a declarat anul acesta intenția de a vinde o parte substanțială a portofoliului său pentru a își asigura o rezervă de lichidități în scopul construirii de centre de date, alocând 8 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de centre de date de mari dimensiuni (hyperscale) pentru o serie de companii importante din industria Tech", se arată în studiu.
Potrivit sursei citate, proiecțiile actuale indică faptul că, până în 2025, consumul de energie al centrelor de date va contribui la 3,2% din totalul emisiilor de carbon, acestea fiind responsabile de consumul a până la 20% din energia electrică produsă la nivel mondial.
În ceea ce privește piața românească a centrelor de date, datele centralizate de Crosspoint Real Estate arată că, în prezent, la nivel național, există 30 astfel de centre localizate în București, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca și Timișoara.
Pe cap de locuitor, capacitatea centrelor de date din România este de doar 3,2W, mult sub media țărilor nordice, care se află în topul clasamentului cu 22,6 W, dar și sub media Europei Centrale și de Est, unde capacitatea este de 4,5W.
"Centrele de date din România au însă avantajul de a avea unul dintre cei mai scăzuți coeficienți de eficiență a utilizării energiei electrice (Power Usage Effectiveness sau PUE), estimat la 1,37, mult sub media europeană și foarte aproape de cel înregistrat de țările nordice", apreciază realizatorii cercetării de specialitate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane