Cercetare și inovare
Numărul 38-39, 2-15 oct. 2018 » La început a fost cuvântul...
Nimic mai firesc decât atenția acordată în mass-media activităților creative. Dar, importanța și actualitatea temelor nu justifică erorile de comunicare, de exprimare. Dimpotrivă, mai ales atunci când avem de-a face cu performanțe, însăși exprimarea se cuvine a fi pe măsură.
Într-o emisiune televizată, s-a afirmat că „o inovație economică este orice idee nouă care, aplicată, marchează un plus de profit”. Formula este restrictivă; fără să subapreciem importanța „profitului”, se impune a observa că există și alte ținte ale activităților economice. Nu le putem enumera pe toate, însă protejarea naturii și satisfacerea nevoilor de ordin cultural-științific nu constituie, oare, obiective dezirabile?
În aceeași ordine ce idei, un săptămânal cu profil economic remarca: „Eficiența activității de cercetare științifică, dacă nu poate fi cuantificată, nu poate fi exprimată în totalitatea ei”. Găsim – și în această formulare – o restrângere nejustificată a rolului cercetării științifice, pe de-o parte prin subaprecierea celei fundamentale, care – de regulă – „produce” idei noi, iar, pe de altă parte, nu ține seama că raportul dintre efort și efect (modalitatea de calculare a eficienței) include și elemente necuantificabile, precum cele legate de comportamente, de etică.
Nu mai puțin limitative au fost și aprecierile „culese” dintr-o emisiune radiofonică: „Nu putem cataloga drept inovație decât ceea ce constituie, în întregime, o noutate, fie ea de ordin economic, fie că vizează sfera tehnicii”. Acel „în întregime” nu este valabil nici în cazul invențiilor care se definesc printr-un grad mult mai înalt de noutate decât inovațiile. Nimic nu este „nou” în întregime. Nici cele mai mari descoperiri nu au fost posibile fără valorificarea stocului de cunoștințe acumulat de omenire până la acel moment. În definitiv, nimic nu rodește fără… rădăcini. (T.B.)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane