Cercetătorii suedezi au transformat bumbacul în zahăr
Numărul 10, 16-22 mar. 2021 » Roza vânturilor
O echipă de cercetători din Suedia a descoperit o metodă inovatoare să scape de hainele vechi. Le transformă în... zahăr, relatează Mediafax. Edvin Ruuth de la Universitatea Lund din Suedia este cel din spatele descoperirii. Alături de echipa lui, a constatat că 90% din bumbacul din haine poate fi transformat în zahăr cu ajutorul căldurii şi al unei cantităţi precise de acid sulfuric.
Zahărul nu poate fi consumat după ce a fost contaminat de acid, însă poate să fie transformat în alte fibre textile, precum nailon sau spandex.
Fără această metodă, companiile nu pot să folosească mai mult de 20% din textile pentru reciclare. Iar acestea devin deşeuri. „Aşadar, ajutăm la scăderea deşeurilor produse de industria textilă. În acelaşi timp, ajutăm la scăderea materialului brut folosit de industria textilă”, spune Edvin Ruuth.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc