Cererea de proiecte IT noi ar putea scădea cu 20%, până la finele acestui an
Numărul 38, 28 sep. - 4 oct. 2022 » Analize și sinteze
Cererea de proiecte noi pe piața IT din România va scădea cu până la 20%, în ultima parte a acestui an, în perspectiva declanșării, în viitorul apropiat, a unei noi crize economice globale, reiese dintr-o analiză realizată de un dezvoltator român de software, relatează Agerpres. „Clienții sunt mai reținuți, în această perioadă, și devin mai atenți la cum își cheltuie banii. Acest lucru însă nu indică o lipsă a fondurilor, pentru că în piață există bani. Dacă, înainte, companiile se axau pe livrarea proiectelor, pe viteza de dezvoltare și cereau contractual echipe cu mulți developeri care să finalizeze rapid proiectele, acum doresc echipe mai mici, cu expertiză multidisciplinară, care să livreze într-un timp acceptabil, într-un buget, însă, mai mic. Ce va fi diferit, însă, într-o viitoare criză, cu potențial impact major asupra industriei de IT din regiune, are legătură cu creșterea salariilor developerilor de aici, care se apropie de cele din Vest, aspect care poate determina direcționarea proiectelor în țări cu costuri mai mici, precum India”, a explicat Mihai Filip, CEO Oves Enterprise, care menționează că se așteaptă, de această dată, la o scădere a cererii de proiecte în perioada următoare cu până la 20%.
Potrivit analizei, în ceea ce privește programatorii, scăderea cererii și redirecționarea proiectelor dinspre România și regiune în alte țări va determina mai multe schimbări. Astfel, în primă fază, dezvoltatorii vor încerca să schimbe proiectele în care sunt implicați, după care vor reduce din costurile practicate, pentru a putea accesa proiecte interesante, care să îi motiveze.
„Schimbări vor apărea și în rândul companiilor de software care vor modifica structura echipelor introducând pe proiecte și developeri cu mai puțină experiență și asumându-și o durată mai mare pentru realizarea acestora. Totodată, vor diversifica și portofoliul de produse și servicii, targetând mai multe industrii, dar și companii din mai multe țări. Cât privește companiile, pe lângă gestionarea mai atentă a bugetelor, se orientează și către alte țări din regiune, precum Serbia, Bulgaria, Polonia, în încercarea de a diminua riscurile. Firmele mari încearcă să minimizeze riscul prin răspândirea la nivel global, având centre de dezvoltare împrăștiate pe glob: în partea aceasta a Europei, în India, SUA și, mai nou, chiar și în Africa (...) în doar 7 luni de la începerea războiului din Ucraina, dinamica industriei de IT din România s-a schimbat radical, de la o cerere mare de programatori și proiecte care necesitau să fie livrate cât mai rapid, la o scădere a cererii ce determină o reașezare a pieței la toate nivelurile”, susțin specialiștii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice