Cererea totală de spații de închiriere a scăzut cu circa 8% în România, după trei trimestre
Numărul 46, 20-26 nov. 2024 » Analize și sinteze
Cererea totală de închiriere a vizat 520.000 de metri pătrați, în perioada ianuarie-septembrie 2024, cu aproximativ 8% sub nivelul înregistrat anul trecut, arată o analiză de specialitate citată de Agerpres. Conform datelor Colliers, care includ doar tranzacțiile de închiriere publice, peste 42% dintre suprafețele închiriate au fost în spații de depozitare din jurul Bucureștiului.
„Totuși, acest procent este în scădere semnificativă față de perioada 2018-2020, când între 60% și 70% din activitate se desfășura în apropierea Capitalei. Experții Colliers subliniază că această tendință este una firească, având în vedere diversitatea factorilor care favorizează o astfel de evoluție”, notează consultanții.
În prezent, Capitala reprezintă puțin sub jumătate din stocul total de 7,5 milioane de metri pătrați de spații industriale din România.
Comparativ, stocul de spații industriale din capitala Poloniei s-a extins de 2,8 ori, din 2010 până în prezent, la aproape 6,6 milioane de metri pătrați, la jumătatea acestui an. Cu toate acestea, ponderea spațiilor industriale din jurul Varșoviei în totalul național a scăzut, în aceeași perioadă, de la peste 40% la sub 20%.
În România, pe sectoare, datele din primele nouă luni ale anului arată că sectorul de consum continuă să genereze cea mai mare parte a activității de leasing, direct sau indirect, cum ar fi prin companii de logistică 3PL (logistica terților, n.r.) care operează pentru retaileri.
Consultanții Colliers evidențiază faptul că activitățile de producție, care au reprezentat aproximativ 33% din totalul spațiilor închiriate în perioada ianuarie-septembrie 2024, au raportat o creștere semnificativă.
„În 2018-2019, rapoartele noastre estimau că stocul de spații industriale ar putea ajunge la 7-8 milioane de metri pătrați până în 2030 - la acel moment, stocul era sub 4 milioane, iar piața creștea destul de lent. Între timp, am atins deja acest prag, iar obiectivul de 10 milioane de metri pătrați până la sfârșitul deceniului devine tot mai realist. Dacă reușim să evităm un scenariu economic global dificil sau o intensificare majoră a tensiunilor geopolitice, finalizarea autostrăzilor aflate acum în construcție ar putea accelera și mai mult această creștere, urmând modelul polonez. Polonia și-a extins stocul de spații industriale de peste cinci ori din 2010 până acum, depășind 33 de milioane de metri pătrați în acest an”, a explicat, în comunicatul citat, Victor Coșconel, partner | head of leasing | office & industrial agencies la Colliers.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial