CERS: Riscurile la adresa stabilității financiare a Europei rămân severe
Telex » Știri 30 iunie 2023
Riscurile la adresa stabilității financiare în Uniunea Europeană rămân la un nivel "sever", iar criza de pe piața imobiliară ar putea deveni mai amplă, a anunțat Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Inflația ridicată, o scădere a veniturilor disponibile ale gospodăriilor, majorarea rapidă a dobânzilor de către Banca Centrală Europeană și falimentul răsunător al mai multor bănci de peste hotare au creat probleme pentru sectorul financiar european în acest an, chiar dacă băncile europene rămân relativ sănătoase.
"Comitetul european pentru risc sistemic a ajuns la concluzia că riscurile la adresa stabilității financiare în UE rămân severe", a informat acest organism care este condus de președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde. "Sfârșitul perioadei îndelungate de dobânzi reduse a modificat contextul de risc la nivel mondial, impactul deplin al majorării bruște a dobânzilor fiind resimțit doar în timp", a adăugat Christine Lagarde.
Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS) este îngrijorat în special de situația de pe piața imobiliară, susținând că ciclul a ajuns la un punct de cotitură și este posibil chiar să îl fi depășit. Scăderea numărului de tranzacții precum și indicatorii de pe piața de credit sugerează că o corecție pe piețele imobiliare rezidențiale este posibil să devină una mai generalizată, a adăugat CERS.
"Pe piața imobiliară comercială, investițiile au continuat să scadă pe fondul deteriorării sentimentului de încredere, al perspectivelor negative de profitabilitate, creșterii costurilor cu finanțarea și înăspririi condițiilor de creditare", susține CERS.
Cu toate acestea, băncile au cunoscut un an relativ bun pe măsură ce majorarea dobânzilor a dus la îmbunătățirea marjelor de profit, iar calitatea activelor este în continuare bună. Însă BCE a avertizat deja că arieratele încep să se înmulțească și este posibil ca marjele de profit să se diminueze.
Comitetul European pentru Risc Sistemic a venit cu propriile sale avertismente, susținând că climatul economic slab ar putea genera o deteriorare a calității activelor, crește costurile de finanțare ale băncilor, iar diminuarea cererii de credite este posibil să afecteze volumul împrumuturilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice