CERT-RO: Octombrie, Luna europeană a securității cibernetice, sub sloganul „Gândește înainte de a face clic”
Telex » Știri 2 octombrie 2020
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) informează că în această lună se derulează cea de a 8-a ediție a Lunii europene a securității cibernetice (ECSM) a Uniunii Europene, eveniment care promovează securitatea online în rândul cetățenilor UE. Campania anuală de sensibilizare cu privire la securitatea cibernetică este coordonată de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) și de Comisia Europeană și este sprijinită de statele membre și de peste 300 de parteneri din diverse sectoare. „Sute de activități, cum ar fi conferințe, ateliere, sesiuni de formare, prezentări generale, webinare și campanii online, vor avea loc în întreaga Europă pe parcursul întregii luni, pentru a spori gradul de sensibilizare cu privire la securitatea cibernetică și pentru a furniza informații actualizate privind securitatea digitală prin intermediul unor activități educative și al schimbului de bune practici. În fiecare an, Luna europeană a securității cibernetice îi invită pe cetățenii UE să-și unească forțele, sub deviza «Securitatea cibernetică este o responsabilitate comună», împotriva amenințărilor cibernetice”, precizează CERT-Ro, într-un comunicat.
Campania ECSM din acest an a fost concepută în așa fel încât să abordeze problemele de securitate legate de digitalizarea vieții de zi cu zi, care au fost accelerate de pandemia de COVID-19. Campania din 2020, care se desfăşoară sub sloganul „Think Before U Click” („Gândește înainte de a face clic”), îi încurajează pe oameni să analizeze cu atenție, înainte de accesa diferite linkuri pe internet și abordează diferite tematici privind securitatea cibernetică, pentru a-i ajuta pe utilizatori să identifice amenințările cibernetice și să se pregătească pentru a le înfrunta.
Prima tematică analizează practicile de tip scam (tentative de fraudă online) și este axată pe schimbul de informații legate de amenințările cibernetice actuale și potențiale. Activitățile sunt concentrate pe atacuri de tip phishing, compromiterea adreselor de e-mail profesionale și tentativele de fraudă în contextul cumpărăturilor online. Obiectivul acestei tematici este ca utilizatorii să înțeleagă eventualele capcane lăsate de atacatori atunci când efectuează tranzacții online, în numele unei companii sau cu titlu personal.
În cadrul celei de a doua tematici, care se axează pe „competențele digitale”, vor fi propuse activități educaționale de informare a publicului larg cu privire la securitatea informațiilor. Tematica acoperă o serie de aspecte legate de protecția vieții private în mediul online, cum ar fi protecția datelor cu caracter personal, hărțuirea online și spoinarea cibernetică. Sesiunile au scopul de a promova importanța igienei cibernetice și de a stabili bune practici online.
„La fel ca spațiul terestru, maritim sau aerian, spațiul informațional digital are uneori lacune în materie de securitate, care trebuie eliminate. Ambiția noastră este de a le oferi cetățenilor UE cel mai sigur spațiu informațional din lume, lucru care se va realiza în special prin educație. Acesta este obiectivul Lunii europene a securității cibernetice 2020, pe care o lansăm mâine pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la siguranța online și pentru a consolida competențele în materie de securitate cibernetică necesare în viitor”, a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.
Site-ul oficial al campaniei ECSM este cybersecuritymonth.eu. Fiecare stat membru al UE participant are o pagină de internet dedicată, care conține informații actualizate în limba națională. Utilizatorii pot găsi sfaturi și sugestii în 23 de limbi, materiale de sensibilizare, quiz-uri online, linkuri către evenimente și multe altele. Site-ul ECSM cuprinde, de asemenea, o hartă interactivă, care le permite utilizatorilor să vizualizeze activitățile și să ia parte la acestea.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane