Certificări verzi pentru 154 de clădiri din România, acordate în 2022
Numărul 1, 11-17 ian. 2023 » Roza vânturilor
154 de clădiri din România au primit, anul trecut, certificări verzi, conform standardelor BREEAM sau LEED, echivalentul a aproximativ o treime din numărul de clădiri certificate în cei 14 ani de când a apărut pe plan național prima certificare de acest fel, se arată într-un comunicat al unei companii specializată în servicii de consultanță și certificare a clădirilor verzi, relatează Agerpres. Astfel, potrivit ADP green building, cele mai multe clădiri certificate sunt din segmentul retail (59 de centre comerciale sau magazine alimentare), urmate de sectorul logistic (48 de clădiri de producție sau depozitare) și de clădirile de birouri (36 de clădiri certificate).
Dezvoltatorul cu cele mai multe clădiri certificate, în 2022, rămâne CTP, care a adăugat 36 de clădiri certificate BREEAM și în acest fel a ajuns la 99 de clădiri certificate BREEAM în România. Pe locurile următoare se situează NHOOD, cu 24 de clădiri certificate, Penny (20), Mitiska REIM + Square 7 Properties (13 centre comerciale certificate), Globalworth (5) și Transilvania Construcții (5).
Punctajele acordate de BRE (instituția ce emite certificatele BREEAM), în 2022, sunt pentru: depozitul regional Penny din Filiași (92,89%) - cel mai mare punctaj acordat vreodată pentru o clădire industrială; CTP Clubhaus - dotarea comunitară din cel mai mare parc industrial din Centrul și Estul Europei, CTPark Bucharest West (94,6%) - cel mai mare punctaj pentru o clădire existentă; Globalworth Square (99%) - cel mai mare punctaj pentru o clădire nouă.
De asemenea, clădirilor certificate BREEAM li se adaugă cele patru clădiri certificate LEED și cele șase recertificări LEED. "Dintre acestea, doar hala de producție P&G din Urlați este o clădire nouă, celelalte 9 fiind clădiri existente pentru care s-a certificat sau recertificat modul de operare și management", notează sursa citată.
BREEAM și LEED reprezintă sisteme de certificare a clădirilor verzi recunoscute pe plan internațional, efectuate prin verificarea unei terțe părți asupra unei clădiri sau comunități proiectate sau deja constituite folosind strategii ce urmăresc îmbunătățirea tuturor parametrilor importanți: economia de energie, eficiența consumului de apă, reducerea emisiilor de CO2, îmbunățățirea calității mediului interior, administrarea resurselor și grija pentru impactul acestora.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane