CFA România: Indicele de Încredere Macroeconomică, în scădere accentuată în aprilie; inflația, estimată la 5,73%, în următoarele 12 luni
Telex » Știri 23 mai 2024
Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociația CFA România a scăzut cu 12,3 puncte până la valoarea de 47,1, în luna aprilie a acestui an, context în care 59% dintre analiștii organizației anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni, față de o pondere de 75%, în exercițiul anterior. "După corecția înregistrată în lunile anterioare de către componenta de anticipații și componenta de condiții curente a scăzut substanțial. Astfel, atât indicatorul de încredere, cât și componentele sale, au ajuns la valorile înregistrate în noiembrie anul anterior. Aceste corecții vin pe fondul încetinirii economiei, în pofida impulsului fiscal semnificativ, a anticipațiilor de majorare a deficitului bugetar, precum și a anticipațiilor de majorare a fiscalității în 2025", a declarat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România, într-un comunicat citat de Agerpres.
Potrivit aceleiași surse, rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (mai 2025) s-a majorat față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 5,73%. În, același timp, doar aproape 60% dintre participanții la sondaj anticipează o reducere a ratei inflației, în următoarele 12 luni, în comparație cu 75%, în exercițiul anterior.
În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, în jur de 88% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de șase luni este de 5,0172 lei pentru un euro, în timp ce, pentru orizontul de 12 luni, media se situează la 5,0719 lei pentru moneda unică.
De asemenea, estimarea deficitului bugetar indică o stagnare la 5,7%, în timp ce indicele ROBOR, calculat la trei luni, ar urma să scadă la 5,95%, comparativ cu 6,05%, anticipație anterioară.
Sondajul de specialitate este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 12 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Participanții la sondaj sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.
Asociația CFA România este organizația profesioniștilor în investiții din România, deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial