Cheltuielile pentru protecția mediului la nivel național, 1,2% din PIB în anul 2016
Numărul 40, 24-30 oct. 2017 » Breviar statistic
În anul 2016, cheltuielile pentru protecția mediului la nivel național au fost de 9 miliarde lei, reprezentând 1,2% din PIB, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
La nivel național, cele mai mari cheltuieli pentru protecția mediului au fost înregistrate în domeniul deșeurilor la producătorii specializați, acestea reprezentând 76,6% din totalul cheltuielilor aferente domeniului deșeurilor. Cele mai mari investiții pentru protecția mediului au fost consemnate în domeniul gestionării apelor uzate la administrația publică, acestea ridicându-se la 61% din totalul investițiilor din sectorul gestionării apelor uzate.
Ponderea investițiilor administrației publice a reprezentat 49,4% în totalul investițiilor pentru protecția mediului, urmate de cele ale investițiilor producătorilor nespecializați (41,1%) și de investițiile producătorilor specializați (9,5%). În domeniul industriei prelucrătoare s-au înregistrat 26,2% din cheltuielile pentru protecția mediului ale producătorilor nespecializați, în timp ce în sectorul captarea, tratarea și distribuția apei s-au realizat 26%, iar sectorul producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze și apă caldă a cheltuit 24,8%.
Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost consemnate la managementul deșeurilor (45% din totalul cheltuielilor pentru protecția mediului la nivel național), urmate de cele pentru gestionarea apelor reziduale (21,9%) și de cele aferente altor domenii de mediu (reducerea zgomotului și vibrațiilor, protecția împotriva radiațiilor, cercetare și dezvoltare în domeniul mediului, alte activități de mediu – n. red.) (18,8%).
(Copyright foto: violetkaipa / 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național