Cheltuielile pentru protecția mediului la nivel național au fost anul trecut de 14,7 miliarde lei
Telex » Știri 18 octombrie 2019
În anul 2018, cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au fost de aproximativ 14,7 miliarde lei, reprezentând aproximativ 1,6% din PIB, a anunţat astăzi Institutul Naţional de Statistică (INS), informează Mediafax. La nivel naţional, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate în domeniul deşeurilor la producătorii specializaţi, acestea reprezentând 77,5% din totalul cheltuielilor aferente acestui segment.
Cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost înregistrate în domeniul gestionării apelor uzate la administraţia publică, acestea reprezentând 78,0% din totalul investiţiilor pe segmentul respectiv.
La nivel naţional, ponderea investiţiilor producătorilor nespecializaţi a reprezentat 47,4% în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului, urmate de cele ale investiţiilor administraţiei publice (41,1%) şi de investiţiile producătorilor specializaţi (11,5 %). Din cheltuielile pentru protecţia mediului ale producătorilor nespecializaţi în domeniul „producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă” s-au înregistrat 31,6%, în timp ce în sectorul „industria extractivă” s-au realizat 22,6%, iar sectorul „industria prelucrătoare” a cheltuit 19,7%.
Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la managementul deşeurilor (6,4 miliarde lei - 44,1% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului la nivel naţional), urmate de cheltuielile pentru alte domenii de mediu (2,7 miliarde lei - 18,7%) şi de cheltuielile pentru gestionarea apelor reziduale (2,3 miliarde lei) şi de protecția aerului (2,3 miliarde lei) cu câte 16,3%.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice