China este aproape de lansarea propriei monede digitale
Telex » Știri 13 august 2019
Banca Centrală a Chinei (PBOC) este „aproape gata” să emită propria monedă digitală a ţării, a anunţat Mu Changchun, adjunctul directorului de la Departamentul plăţi al PBOC, transmite Reuters.
O echipă de cercetare a PBOC a început în 2014 să exploreze posibilitatea lansării propriei monede digitale pentru a reduce costurile circulării banilor de hârtie şi pentru a întări controlul oficial al furnizării de bani. Până acum autorităţile de la Beijing au publicat puţine detalii privind planurile lor.
Emiterea monedei digitale se va baza pe un sistem dual în care atât Banca Centrală a Chinei cât şi instituţiile financiare vor fi emiţători legitimi, a explicat Mu, scrie AGERPRES.
Acesta a adăugat că moneda digitală nu va fi dependentă în întregime de tehnologia blockchain deoarece actuala tehnologie blockchain nu va putea gestiona volumele de tranzacţii din China. Tehnologia blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacţiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacţiile sunt arhivate şi autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deţinător al informaţiei.
Într-un raport al Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), publicat recent, se arată că majoritatea băncilor centrale nu au planuri de emitere a versiunii digitale a monedelor lor, după ce studiile privind avantajele criptomonedelor nu au fost convingătoare.
Băncile centrale i-au avertizat pe investitorii interesaţi de criptomonede precum Bitcoin asupra faptului că acest tip de investiţie poate aduce pierderi, mai ales în contextul în care monedele digitale şi-au pierdut mult din valoare în ultimele luni.
Raportul BIS avertizează liderii băncilor centrale să abordeze cu prudenţă ideea de a emite monede digitale bancare centrale (CBDC). „În acest moment, cele mai multe bănci centrale par să fi terminat de analizat implicaţiile lansării unei monede digitale bancare centrale, dar încă nu sunt convinse că beneficiile vor prevala asupra costurilor”, menţionează raportul BIS, potrivit AGERPRES.
Cea mai mare parte a activităţii băncilor centrale în domeniul iniţierii de monede digitale bancare centrale a fost până în prezent o activitate „conceptuală”, potrivit informaţiilor transmise de 63 de bănci centrale către BIS. Cele 63 de bănci acoperă peste 90% din activitatea economică globală şi 80% din populaţia planetei. Doar cinci bănci centrale au dezvoltat conceptul şi au realizat proiecte-pilot pentru monede electronice.
Mai mult de 85% din băncile centrale susţin că este extrem de puţin probabil să emită orice tip de monedă digitală în următorii trei ani, se precizează în raportul BIS. O singură bancă centrală a transmis că e foarte probabil să emită o versiune digitală a monedei sale în următorii şase ani.
Proliferarea rapidă a criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, a dus la dezbateri aprinse pe plan global dacă băncile centrale ar trebui să-şi lanseze propriile monede digitale.
Criptomonedele sunt create printr-un proces denumit minerit (mining), care implică utilizarea procesorului dintr-un dispozitiv, pentru a rezolva probleme complicate de matematică, rezultatul acestora generând monede. Utilizatorii pot cumpăra monedele de la brokeri, apoi le pot stoca sau cheltui, folosind portofelele criptografice. Cele mai cunoscute exemple de criptomonedă sunt Bitcoin, Ethereum, Ripple sau Litecoin.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane