China și-ar putea testa moneda digitală în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing
Numărul 15, 21-27 apr. 2021 » Conectarea la era digitală
China încearcă să facă posibilă folosirea monedei sale digitale pentru sportivii și vizitatorii străini în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, a declarat un oficial de top al băncii centrale, citat de CNBC, informează Mediafax. Acesta ar putea fi primul test pentru moneda digitală chineză cu utilizatori internaționali.
Li Bo, viceguvernator al Băncii Populare a Chinei (PBOC), a mai spus că obiectivul yuanului digital sau e-CNY (yuanul chinez electronic) nu este de a înlocui dolarul SUA pe scena internațională.
PBOC a început testarea yuanului digital în 2014 și a lansat recent o serie de proiecte pilot locale, care permit locuitorilor orașelor, inclusiv Shenzhen și Beijing, să testeze moneda cu comercianții cu amănuntul. E-CNY vizează înlocuirea numerarului și a monedelor aflate în circulație și creșterea plăților fără numerar în China. Nu este o criptomonedă și nu este concepută ca bitcoin.
„Pentru viitoarele Jocuri Olimpice de iarnă de la Beijing, am încercat să facem e-CNY disponibilă nu numai utilizatorilor interni, ci și sportivilor internaționali și vizitatorilor similari”, a spus Li în cadrul unui panel moderat de CNBC la Forumul Boao pentru Asia. El a spus că banca centrală chineză va include „mai multe scenarii și mai multe orașe” pentru a testa yuanul digital.
Guvernatorul adjunct a spus că nu există încă un program pentru lansarea la nivel național a yuanului digital, dar că PBOC trebuie să își extindă domeniul de aplicare a proiectelor sale pilot și să „consolideze” infrastructura tehnologică care stă la baza monedei digitale.
Li a reiterat faptul că PBOC este axat pe utilizarea internă a monedei digitale. „Pentru internaționalizarea renminbi (yuanul chinezesc – n.r.), am spus de multe ori că este un proces natural și că obiectivul nostru nu este să înlocuim dolarul SUA sau orice altă monedă internațională”, a spus Li. „Cred că obiectivul nostru este să permitem pieței să aleagă și să faciliteze comerțul și investițiile internaționale”.
Cu toate acestea, PBOC lucrează cu alte bănci centrale - inclusiv cu cele din Thailanda, Emiratele Arabe Unite și Hong Kong - pentru a explora utilizarea yuanului digital în comerțul transfrontalier.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național