China, singura mare economie care a înregistrat creștere anul trecut, în contextul pandemiei
Telex » Știri 19 ianuarie 2021
Produsul Intern Brut al Chinei a urcat cu 2,3% anul trecut, arată datele oficiale publicate la începutul acestei săptămâni, statul asiatic devenind astfel singura mare economie din lume care a înregistrat creştere în 2020, pe fondul crizei globale provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Totuşi, ca urmare a impactului global al pandemiei, ritmul de creştere a PIB-ului Chinei în 2020 este cel mai slab din 1976, ultimul an al Revoluţiei Culturale care a afectat semnificativ economia.
Redresarea economiei chineze s-a accelerat în trimestrul patru din 2020, creşterea depăşind aşteptările, iar perspectivele pentru 2021 indică un avans de 8,4%, cel mai rapid ritm din ultimul deceniu.
Măsurile stricte adoptate pentru a stopa răspândirea virusului au permis în mare parte autorităţilor chineze să ţină sub control pandemia mai rapid decât majoritatea statelor, în timp ce stimulentele masive acordate producătorilor locali au accelerat producţia de bunuri care au fost exportate în multe ţări afectate de efectele crizei.
În trimestrul patru din 2020, economia Chinei a înregistrat o creştere anuală de 6,5%, a anunţat Biroul Naţional de Statistică (NBS), în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters estimau un avans de 6,1%. PIB-ul Chinei a crescut cu 4,9% în trimestrul trei din 2020.
În ritm trimestrial, PIB-ul Chinei a înregistrat o expansiune de 2,6% în trimestrul patru din 2020, faţă de un avans de 3% în precedentele trei luni.
„Aceste cifre peste aşteptări indică accelerarea creşterii economiei, deşi unele sectoare încă se redresează. Retragerea măsurilor de stimulare va pune presiune pe evoluţia economiei în 2021”, a apreciat Xing Zhaopeng, economist la ANZ în Shanghai.
Vânzările de retail au scăzut anul trecut cu 3,9%, primul declin din 1968, arată datele NBS.
În decembrie, producţia industrială a crescut cu 7,3%, ajungând la cel mai ridicat nivel din martie 2019.
FMI se aşteaptă ca a doua economie mondială să raporteze un avans de 1,9% în 2020 şi de 7,9% în 2021.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale