Christine Lagarde a anunțat că BCE va majora dobânda în luna iulie
Telex » Știri 24 mai 2022
Banca Centrală Europeană (BCE) se îndreaptă spre prima majorare a costului creditului din ultimii ani, președintele instituției, Christine Lagarde, oferind cel mai clar semnal posibil în acest sens, transmite DPA, preluată de Agerpres. „Mă aștept ca achizițiile de active în cadrul programului APP [asset purchase programme] să se încheie la începutul celui de al treilea trimestru. Asta ne-ar permite să majorăm dobânda la reuniunea noastră din luna iulie. Pe baza estimărilor actuale, am putea fi în poziția de a ieși din zona dobânzilor negative până la finalul celui de-al treilea trimestru”, a scris Christine Lagarde într-o postare oficială pe blogul BCE.
În prezent, dobânda la depozite practicată de BCE este de minus 0,5%, ceea ce înseamnă că băncile comerciale plătesc pentru privilegiul de a plasa lichidități la banca centrală, iar dobânda de refinanțare este la nivelul zero.
În ultimele luni, însă, prețurile au explodat, pe fondul scumpirii alimentelor și carburanților din cauza unor factori precum războiul din Ucraina. Rata anuală a inflației în zona euro a atins un maxim istoric de 7,4% în luna aprilie și chiar și un indicator care exclude prețurile la alimente și energie a depășit cu mult ținta de 2% avută în vedere de BCE.
De mai multe luni, instituția de la Frankfurt se distinge prin ezitarea de a anunța în mod clar un calendar de înăsprire a condițiilor de creditare. Or, declarațiile de luni ale lui Christine Lagarde merg în direcția așteptărilor actorilor de pe piață, care mizează pe mai multe majorări de dobândă în a doua jumătate a anului.
„Dacă vom vedea că inflația se stabilizează la 2% pe termen mediu, o nouă normalizare progresivă a ratei dobânzilor spre nivelul neutru va fi adecvată. Dacă vom vedea că economia zonei euro se supraîncălzește, ca urmare a unui șoc pozitiv pe partea cererii, ar exista argumente pentru ca dobânda să fie majorată peste nivelul neutru”, a spus Lagarde.
Cu toate acestea, președintele BCE a avertizat că ritmul și amploarea acestor majorări nu poate fi determinat în avans, deoarece economia se confruntă cu șocuri pe partea de aprovizionare precum restricțiile introduse în China și perturbările care au legătură cu războiul din Ucraina.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile