Christine Lagarde avertizează că pandemia de coronavirus va schimba permanent anumite părți ale economiei
Numărul 25-26, 30 iun. - 13 iul. 2020 » Lumea în care trăim
Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a apreciat că revenirea din pandemia de coronavirus va fi una limitată și, de asemenea, va schimba permanent anumite părți ale economiei, transmite Bloomberg, citată de Agerpres. Chiar dacă s-a arătat optimistă cu privire la faptul că cel mai dificil moment al crizei a trecut, Lagarde a adăugat că va fi nevoie de timp pentru ca creșterea fenomenală a economisirii să se răsfrângă în investiții și cheltuieli mai mari. În plus, revenirea din criză va fi incompletă în condițiile în care este puțin probabil ca schimburile comerciale să revină la nivelul de dinaintea crizei, iar productivitate va fi mai redusă.
„Probabil că am depășit cel mai dificil moment al crizei. Spun asta cu neliniște pentru ca ar putea exista un al doilea val, dacă am învățat ceva din gripa spaniolă”, a spus Christine Lagarde la o conferință online. „Nu vom reveni la status quo. Va fi diferit. revenirea va fi incompletă și transformatoare. Industria aeriană, cea a ospitalității și a divertismentului vor ieși la finalul procesului de revenire într-o formă diferită și unele dintre ele vor fi, probabil, afectate în mod iremediabil”, a adăugat Lagarde.
BCE a lansat un program de achiziționare de obligațiuni în valoare de 1.350 miliarde de euro și mai multe alte instrumente, precum condiții de finanțare relaxate pentru bănci, în ideea de a scoate Europa din cea mai gravă recesiune din aproape un secol. Lagarde a recunoscut că a avut loc o creștere semnificativă a gradului de îndatorare a guvernelor și companiilor, iar aceste datorii vor trebui rambursate. Însă a adăugat și faptul că politica monetară și politica fiscală lucrează mână în mână, iar ratele dobânzilor sunt la un nivel excepțional de scăzut.
Președintele BCE a cerut decidenților să fie extrem de atenți la cei mai vulnerabili, precum cei săraci, tinerii și femeile, care au fost cei mai afectați de criză. „Mulți lucrează în industria ospitalității, cu contracte pe termen scurt, iar locurile lor de muncă sunt primele care dispar. Iar femeile sunt întotdeauna afectate mai mult în perioade de criză”, a subliniat Christine Lagarde.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial