Christine Lagarde (BCE) avertizează creditorii asupra riscurilor provocate de instituțiile care investesc în active nelichide
Numărul 46-47, 22 nov. - 5 dec. 2023 » Lumea în care trăim
Președintele BCE, Christine Lagarde, a atras atenția asupra riscului de contagiune către bănci provocat de fondurile de pe piața monetară și fondurile de investiții care investesc în active nelichide, transmit EFE și Reuters, preluate de Agerpres. Deschizând a șaptea conferință anuală a Comitetului european pentru risc sistemic (CERS), Lagarde a avertizat că: "ar putea reveni canalele de contagiune".
De asemenea, șefa BCE susține că băncile europene ar putea suferi pierderi semnificative dacă sunt nevoite să vândă obligațiunile pe care le dețin, pentru a obține numerar.
"Titlurile de valoare cu venit fix deținute de băncile din UE ar putea fi vândute în pierdere", a apreciat Lagarde, care este președintele Comitetului european pentru risc sistemic.
În urmă cu un an, CERS avertiza că "o deteriorare a economiei ar putea afecta calitatea activelor și profitabilitatea instituțiilor de creditare". Până acum, băncile din UE au beneficiat de pe urma majorării dobânzilor, ajungând la cea mai ridicată profitabilitate din ultimul deceniu. Creditele neperformante sunt la un nivel scăzut, rata angajării fiind stabilă. Mai mult, declară Lagarde, "piețele imobiliare rezidențiale, o expunere cheie a băncilor, au încetinit până acum într-un mod ordonat".
Dar șefa BCE consideră că băncile trebuie să prevină ca aceste riscuri să se materializeze pe termen mediu.
Creșterea dobânzilor a majorat profitabilitatea băncilor, dar la un moment dat se vor resimți efectele negative, în urma sporirii costurilor de finanțare și a scăderii semnificative a creditării. În plus, scăderea activității economice și costurile mai ridicate cu rambursarea datoriilor vor afecta companiile și gospodăriile vulnerabile, ceea ce ar putea majora creditele neperformante, avertizează președintele BCE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile