Christine Lagarde (BCE): Este prematur să discutăm despre retragerea măsurilor de stimulare
Telex » Știri 24 mai 2021
Încă este prea devreme pentru ca Banca Centrală Europeană (BCE) să discute lichidarea programului de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) cu o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro, a afirmat președintele instituției, Christine Lagarde, cu mai puțin de două săptămâni înaintea unei ședințe cruciale de politică monetară, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Declarațiile șefului BCE sunt menite probabil să oprească speculațiile de pe piață că oficialii BCE vor decide, sau cel puțin vor discuta, încetinirea ritmului achizițiilor din PEPP la reuniunea din 10 iunie.
„Ne-am angajat să prezervăm condițiile favorabile de finanțare folosind PEPP, și o vom face cel puțin până în martie 2022”, a declarat Lagarde la conferința de presă de după reuniunea Eurogrup de la Lisbona. „Este mult prea devreme și nici nu este necesar să dezbatem probleme cu efect pe termen lung. La ședința din iunie ne vom concentra pe condițiile favorabile de finanțare pentru economie în ansamblu și pentru toate sectoarele”, a adăugat președintele BCE.
Consiliul guvernatorilor BCE a decis în aprilie că va continua programul de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie până în martie 2022 sau până se va încheia pandemia. De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, minus 0,50%. Dobânda de politica monetară este la cel mai scăzut nivel din istorie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice