Christine Lagarde (BCE): Schimbările climatice au un impact clar, în special asupra inflației
Numărul 35, 7-13 sep. 2022 » Lumea în care trăim
Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să țină cont de schimbările climatice când ia decizii deoarece au un impact clar, în special asupra inflației, a afirmat președintele BCE, Christine Lagarde, într-un interviu acordat zilele trecute publicației Madame Figaro, transmite Reuters, preluată de Agerpres. „În condițiile în care se produc în lume din ce în ce mai multe dezastre climatice, secetă și foamete, vor exista repercusiuni asupra prețurilor, asupra primelor de asigurare și asupra sectorului financiar. Trebuie să ținem cont de ele”, a declarat Lagarde.
Președintele BCE a adăugat că își poate imagina că va avea loc rapid o armonizare și o înăsprire a standardelor diferite de mediu și de guvernanță.
În urmă cu un an, BCE și-a prezentat așteptările cu privire la riscurile climatice, însă, până acum, băncile le-au adaptat cu încetineală și instituția de la Frankfurt a făcut în mod repetat apeluri către acestea să urgenteze ritmul.
BCE face presiuni asupra companiilor și băncilor să înțeleagă și să gestioneze amenințările climatice și posibilitatea ca firmele poluatoare să fie eliminate de pe piață.
Banca Centrală Europeană a înființat un centru de expertiză dedicat schimbărilor climatice, care va consilia BCE cum să încorporeze aspectele ce țin de mediu în politica monetară și supervizarea bancară. Aproximativ 12 persoane vor lucra în noul centru, care va colabora cu echipele existente în interiorul BCE.
„Am decis să înființăm un nou centru dedicat schimbărilor climatice pentru a aduce laolaltă mai eficient diferitele tipuri de expertiză cu privire la climă care există în cadrul băncii. Schimbările climatice afectează toate domeniile politicii noastre”, a afirmat președintele BCE, Christine Lagarde.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice