Christine Lagarde (BCE): Sunt necesare bănci cu adevărat europene pentru a opera eficient
Numărul 45, 13-19 nov. 2024 » Lumea în care trăim
Europa are nevoie de bănci cu adevărat continentale pentru a opera eficient, a declarat, zilele trecute, Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, într-un moment în care grupul german Commerzbank AG caută să se opună potențialei încercări de preluare din partea băncii italiene UniCredit spA, transmite Reuters, preluată de Agerpres. „Reducerea cerințelor privind capitalul și lichiditățile va permite libera circulație a fondurilor în cadrul grupurilor bancare și va facilita creditarea transfrontalieră”, a spus Lagarde cu privire la integrare, fără a se referi la anumite bănci.
„Băncile cu adevărat europene își pot diversifica în mod eficient riscurile în sectoare și regiuni. Ele au capacitatea de a credita mai mult și de a gestiona proiecte de finanțare transfrontaliere, care nu pot fi realizate de băncile mai mici, locale”, susține șefa BCE.
UniCredit, a doua mare bancă din Italia, face presiuni pentru o alianță cu creditorul german, după ce luna aceasta și-a majorat participația deținută la Commerzbank, atrăgând critici atât din partea băncii germane, cât și a autorităților de la Berlin, care vor să mențină creditorul independent.
Autoritatea de supervizare din cadrul BCE va avea de spus ultimul cuvânt în privința planurilor UniCredit de a-și majora participația deținută la Commerzbank iar Consiliul guvernatorilor BCE aprobă orice fuziune.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională