Christine Lagarde: BCE trebuie să mențină politica monetară relaxată în pofida creșterii inflației
Telex » Știri 9 februarie 2021
Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să menţină măsurile masive de stimulare, deoarece neaşteptata creştere a inflaţiei maschează dinamicile relativ slabe, a afirmat Christine Lagarde, preşedintele BCE, transmite Reuters, preluată de Agerpres. „Presiunea preţurilor va rămâne probabil modestă din cauza cererii slabe, a presiunii salariilor scăzute şi a aprecierii euro. Angajamentul nostru de a prezerva condiţiile favorabile de finanţare este crucial în actualul mediu”, a declarat Lagarde, în Parlamentul European.
Banca Centrală Europeană se aşteaptă pentru acest an la o inflaţie de 1%, în timp ce în 2022 inflaţia ar urma să ajungă la 1,1%. Conform primelor estimări ale BCE pentru 2023, inflaţia în zona euro ar urma să urce uşor la 1,4%, dar şi aşa va rămâne sub ţinta de aproape 2% avută în vedere de BCE.
Conform datelor Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut la 0,9% în ianuarie, pentru prima dată în ultimele şase luni. Este cea mai ridicată rată a inflaţiei de aproape un an, în timp ce analiştii se aşteptau ca în ianuarie aceasta să urce cu 0,5%. În ultimele patru luni ale anului trecut, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la minus 0,3%.
Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor de politică monetară.
„Politica fiscală - atât la nivel naţional cât şi european - rămâne crucială pentru stimularea redresării economiei”, a afirmat Christine Lagarde. Oficialul a argumentat că pachetul de reconstrucţie Next Generation EU (NGEU) ar fi putut deja stimula creşterea anul acesta, dacă ar fi fost implementat conform planului iniţial.
Consiliul European din decembrie 2020 a ajuns la un acord în ceea ce priveşte Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2021-2027 şi pachetul de reconstrucţie Next Generation EU (NGEU). Liderii europeni au agreat un pachet final, compus din CFM clasic, cu un cuantum de 1.074 miliarde de euro şi din Planul European de Relansare Economică/NGEU, în valoare de 750 miliarde de euro, cu o proporţie de granturi în cuantum de 390 miliarde de euro şi împrumuturi de 360 miliarde de euro. Pentru a face posibilă operaţionalizarea instrumentului de relansare economică (NGEU), Comisia a modificat Decizia privind resursele proprii. Astfel, Comisia Europeană este împuternicită să împrumute fonduri de pe pieţele de capital, în numele statelor membre.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național