Christine Lagarde: BCE trebuie să mențină ratele ridicate ale dobânzilor pentru a combate inflația
Numărul 20, 24-30 mai 2023 » Lumea în care trăim
Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să mențină ratele ridicate ale dobânzilor pentru a reduce inflația pe termen mediu, a afirmat președintele BCE, Christine Lagarde, indicând o nouă înăsprire a politicii monetare, transmite Reuters, preluată de Agerpres. BCE a încetinit ritmul majorării dobânzilor luna aceasta, cu o creștere de 25 puncte de bază, dar Lagarde a sugerat că va continua înăsprirea politicii monetare.
"Încă trebuie să avem rate sustenabil de ridicate ale dobânzilor, este o perioadă în care trebuie să ne punem centurile, să urmărim obiectivul pe care ni l-am propus și să-l realizăm", a declarat Lagarde la postul spaniol de televiziune TVE.
Pentru a reduce inflația la ținta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puțini analiști se așteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflației ridicate și a creșterii salariilor.
Lagarde, care nu a dat amănunte privind potențialele majorări ale dobânzilor, a afirmat: "Obiectivul nostru este simplu și evident: stabilitatea prețurilor. Și trebuie să fim fermi în realizarea acestui obiectiv".
La reuniunea din iunie, piețele se așteaptă la o nouă creștere de 25 puncte de bază și posibil încă una până la finalul verii, după care ar putea urma reducerea dobânzilor din 2024.
"Ne îndreptăm spre decizii mult mai delicate, dar vom fi curajoși și vom lua deciziile necesare pentru a reduce inflația la ținta de 2%. Și vom face asta, nu am nicio îndoială", a dat asigurări Lagarde. BCE își va îndeplini obiectivul chiar dacă zona euro este într-un moment "critic" - inflația scade, înăsprirea politicii monetare începe să aibă impact, iar băncile limitează creditarea, a adăugat șeful BCE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice