Christine Lagarde: BCE va reduce dobânzile când va fi sigură că inflația se îndreaptă spre 2%
Numărul 2, 17-23 ian. 2024 » Lumea în care trăim
Banca Centrală Europeană (BCE) va începe să reducă dobânzile după ce va fi sigură că inflația se îndreaptă spre ținta de 2%, a declarat președintele instituției, Christine Lagarde, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. "Nu pot să vă ofer o dată concretă la care vor fi reduse dobânzile. Dar pot să vă spun că dacă vom câștiga lupta cu inflația, adică vom avea certitudinea că inflația va fi mai mică de 2%, atunci dobânzile vor începe să fie reduse", a spus Christine Lagarde într-un interviu acordat postului de televiziune France 2.
Pentru a lupta cu o inflație ridicată, BCE a demarat un ciclu fără precedent de înăsprire a politicii monetare, astfel că, în perioada cuprinsă între luna iulie 2022 și luna septembrie 2023, gardienii euro au majorat costul creditului în zece reprize consecutive.
Ritmul de creștere a prețurilor de consum a încetinit semnificativ după ce la finele lui 2022 rata inflației a atins un vârf de două cifre, dar cu toate acestea rămâne peste obiectivul țintă al BCE de 2%. Conform datelor Eurostat, inflația anuală în zona euro a accelerat ușor în luna decembrie, până la 2,9%, de la un nivel de 2,4% în luna noiembrie.
Deși inflația rămâne sub 3%, chiar și după saltul din decembrie, oficialii BCE așteaptă să vadă datele referitoare la majorările salariale, care vor veni abia în primul trimestrul. În timp ce o prăbușire a economiei zonei euro ar putea să le modifice modul de gândire, scenariul lor de bază rămâne în continuare cel al unei aterizări line.
Lagarde a subliniat că Europa nu este într-o gravă recesiune și că cel mai dificil moment al luptei cu inflația a trecut. "Cred că am trecut de cea mai dificilă perioadă, exceptând cazul în care ne vom confrunta cu un nou șoc major. Asta nu înseamnă că vom avea un declin lin", a spus Lagarde, care a menționat în special salariile. "Salariile, în termeni de negocieri și acorduri colective, sunt pe cale să fie majorate peste cifrele de inflație pe care le avem. Suntem într-o fază de ajungere din urmă care se va întinde pe parcursul a doi-trei ani", a precizat președintele BCE.
În prezent, dobânda la depozite, un indicator de referință pentru activitatea de creditare în zona euro, se situează la un maxim istoric de 4%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice