Christine Lagarde: Disputele comerciale şi tarifele vamale afectează perspectiva de creştere a economiei mondiale
Numărul 38-39, 2-15 oct. 2018 » Analize și sinteze
Disputele comerciale şi tarifele vamale încep să afecteze perspectiva de creştere a economiei mondiale, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, cerând ţărilor să-şi rezolve diferendele şi să reformeze reglementările comerciale globale, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres. Ritmul de creştere a economiei mondiale este la cel mai ridicat nivel din 2011, dar s-a aplatizat, mai puţine ţări participând la expansiune, a afirmat Lagarde, într-un discurs înaintea adunărilor anuale ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, care va avea loc în Indonezia în perioada 8-14 octombrie. „În iulie, estimam o creştere economică de 3,9% pentru 2018 şi 2019. De atunci, perspectiva a devenit mai sumbră, aşa cum veţi vedea în prognozele noastre actualizate ce vor fi publicate săptămâna viitoare”, a spus oficialul FMI fără a furniza cifre.
„O problemă cheie o reprezintă actualele bariere comerciale, care afectează nu doar comerţul, ci şi investiţiile şi producţia industrială, deoarece incertitudinile continuă să crească”, a adăugat Christine Lagarde.
În timp ce economia SUA creşte solid datorită reducerilor de taxe şi a condiţiilor financiare lejere, există semne de încetinire în zona euro şi în Japonia. „Şi China arată semne de moderare a creşterii, o tendinţă care va fi exacerbată de disputa sa comercială cu Statele Unite”, a avertizat directorul general al FMI.
Războiul comercial, alături de ratele mai ridicate ale dobânzilor şi aprecierea dolarului încep să afecteze unele pieţe emergente. „Să fie clar, nu vedem până acum semne de contagiune extinsă, dar ştim cât de rapid pot avea loc schimbări. Dacă actuala dispută comercială se va escalada şi mai mult, ar putea provoca un şoc pe unele pieţe emergente şi în curs de dezvoltare”, a apreciat oficialul FMI.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane