Christine Lagarde: Economia zonei euro ar putea înregistra o contracție de 5% până la 12% în 2020
Numărul 17-18, 5-18 mai 2020 » Lumea în care trăim
Banca Centrală Europeană (BCE) se așteaptă la o contracție de „5% până la 12%” a Produsului Intern Brut al zonei euro în acest an, avându-se în vedere incertitudinea ridicată care există cu privire la impactul economic al coronavirusului, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, informează AFP, citată de Agerpres. Potrivit datelor publicate zilele trecute de Eurostat, în primul trimestru al acestui an Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat deja o contracție istorică, de 3,8%. „Zona euro se confruntă cu o contracție economică a cărei magnitudine și viteză este fără precedent în perioade de pace. Măsurile destinate ținerii sub control a răspândirii coronavirusului au oprit activitatea economică în toate țările din zona euro și de pe glob. Având în vedere incertitudinea ridicată cu privire la impactul asupra economiei, scenariile elaborate de staff-ul BCE sugerează că PIB-ul zonei euro ar putea înregistra o scădere cuprinsă între 5% și 12% în acest an, în funcție de durata măsurilor de control și a succesului politicilor destinate să atenueze consecințele economice pentru companii și muncitori”, a declarat Christine Lagarde într-o videoconferință la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE. „Pe măsură ce măsurile de izolare sunt ridicate treptat, scenariile BCE prevăd o revenire a activității economice, însă viteza și amploarea acestei reveniri rămân extrem de incerte”, a continuat Christine Lagarde.
În aceste condiții, programul de urgență al BCE, care constă în răscumpărarea de obligațiuni guvernamentale, ar putea fi prelungit și după sfârșitul acestui an, a anunțat Christine Lagarde.
„Aceste achiziții vor continua până când Consiliul guvernatorilor va aprecia că actuala criză a coronavirusului s-a încheiat, însă în orice caz până la finele acestui an”, a explicat Christine Lagarde, adăugând că programul ar putea fi ajustat și dincolo de 2020.
Banca Centrală Europeană a decis, zilele trecute, să mențină nemodificată dobânda de politica monetară, dar s-a declarat gata să majoreze achizițiile de obligațiuni dacă va fi nevoie. De asemenea, BCE a anunțat că a relaxat condițiile pentru împrumuturile pe termen lung oferite băncilor și a introdus o nouă rundă de împrumuturi în încercarea de a sprijini creditarea.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane