Christine Lagarde: Guvernele UE și BCE trebuie să facă mai mult pentru a depăși criza
Telex » Știri 14 septembrie 2020
Redresarea Europei din recesiunea profundă este incompletă şi inegală astfel încât nu este momentul ca guvernele sau Banca Centrală Europeană (BCE) să-şi slăbească eforturile, a avertizat preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters, preluată de Agerpres. „Situaţia actuală a economiei este afectată de redresarea inegală, incompletă şi asimetrică, care a fost observată în trimestrul trei din 2020, după un trimestru doi extrem de catastrofic”, a explicat oficialul BCE la o conferinţă de presă.
„Nu există motive de automulţumire! Politica noastră monetară relaxată are nevoie de sprijinul politicii fiscale, şi niciunul dintre noi nu-şi poate permite în acest moment autosuficienţa”, a declarat şeful BCE.
Reamintim că, la mijlocul săptămânii trecute, Banca Centrală Europeană a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei zonei euro în 2020, dar a avertizat că inflaţia va rămâne în teritoriul negativ până anul viitor. BCE se aşteaptă acum ca PIB-ul zonei euro să se contracte anul acesta cu 8%, faţă de un declin de 8,7% previzionat în iunie. În 2021, economia zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 5%, faţă de un avans de 5,2% estimat anterior.
„Datele pe care le primim sugerează o redresare solidă a activităţii”, a afirmat preşedintele BCE, Christine Lagarde. Oficialul a avertizat: „Soliditatea redresării este în continuare afectată de incertitudini”.
De asemenea, BCE a decis să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie. Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice