Christine Lagarde: Lumea nu se îndreaptă spre „deglobalizare”, ci spre creșterea comerțului între blocuri cu valori compatibile
Numărul 10, 15-21 mar. 2023 » Lumea în care trăim
Tensiunile geopolitice și fragmentarea comerțului global au sporit protecționismul și există o temere privind o anumită „deglobalizare”, deși tendința este mai degrabă către sporirea comerțului între țările dintr-un același bloc, a apreciat președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres. "Mulți vorbesc despre deglobalizare, dar eu cred că ceea ce se schimbă este de fapt natura globalizării și probabil avansăm către un comerț între țări care împărtășesc valori și interese", a remarcat Christine Lagarde într-un discurs susținut la Geneva, la Organizația Mondială a Comerțului (OMC).
În fața protecționismului "trebuie să încercăm să ne asigurăm că comerțul rămâne cât mai deschis posibil în interiorul limitelor pe care le impune noua situație geopolitică", situație determinată și de efectele războiului din Ucraina, ceea ce "trebuie pus în practică în special oferind acces (pe piețe) țărilor în dezvoltare, întrucât ele nu trebuie să sufere de pe urma concurenței marilor puteri", a adăugat ea.
Christine Lagarde a admis că în perioada scursă de la criza financiară din anul 2008 economia globală "s-a văzut zdruncinată de o serie de lovituri fără precedent, în care orice rău se putea întâmpla chiar s-a întâmplat, lucru palpabil mai ales în Europa". De atunci, creșterea economică a Europei a fost frânată și ponderea sa în economia globală a scăzut, în timp ce au sporit măsurile protecționiste, evoluție care "se poate înrăutăți pe măsură ce statele își reconfigurează lanțurile de aprovizionare în conformitate cu strategiile lor", potrivit analizei șefei BCE.
Conform acesteia, restricțiile comerciale s-au multiplicat de zece ori în ultimul deceniu, de unde rezultă și importanța OMC de a "contracara această tendință și de a avertiza lumea asupra riscurilor acestui regres".
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial