Christine Lagarde solicită cetățenilor să aibă încredere că BCE va stabiliza inflația
Telex » Știri 12 ianuarie 2022
Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat că cetățenii din zona euro îngrijorați de creșterea prețurilor pot avea încredere că BCE va stabiliza inflația, transmite Reuters, preluată de Agerpres. „Înțelegem că majorarea prețurilor reprezintă un motiv de îngrijorare pentru mulți oameni și luăm foarte în serios aceste temeri”, a afirmat șeful BCE, la un eveniment dedicat începerii mandatului noului președinte al Bundsbank, Joachim Nagel.
„Oamenii trebuie să aibă încredere că angajamentele noastre privind stabilitatea prețurilor sunt ferme, un element esențial pentru ancorarea fermă a așteptărilor privind inflația și pentru încrederea în moneda euro”, a afirmat Christine Lagarde.
Potrivit unei estimări preliminare publicată de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflației în zona euro a crescut până la 5% în decembrie, de la un nivel de 4,9% în noiembrie. Este un nivel-record pentru zona euro și depășește cu mult obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE), de 2%.
Până în prezent, BCE nu a înăsprit politica monetară, argumentând că factorii care stau la baza acestei creșteri a prețurilor au caracter temporar.
Comisia Europeană estima, în previziunile economice de toamnă, că inflația în zona euro va atinge un nivel maxim de 2,4% în 2021, înainte de a scădea la 2,2% în 2022 și la 1,4% în 2023.
Această creștere puternică a ratei inflației este determinată, în principal, de majorarea prețurilor la energie, dar pare să fie legată și de un set amplu de ajustări economice ulterioare pandemiei, sugerând că nivelurile ridicate actuale sunt în mare măsură tranzitorii, aprecia forul european.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice