Christine Lagarde susține că inflația în zona euro va scădea treptat în 2022
Numărul 3, 26 ian. - 1 feb. 2022 » Lumea în care trăim
Inflația în zona euro va scădea treptat pe parcursul acestui an, deoarece principalii factori care o influențează, precum creșterea explozivă a prețurilor la energie și blocajele de aprovizionare, sunt așteptați să se calmeze, a declarat președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, într-un interviu pentru postul de radio France Inter, preluat de Reuters, relatează Agerpres. Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, rata inflației în zona euro a atins un nivel record de 5% în luna decembrie 2021.
„Inflația se va stabiliza și se va reduce treptat pe parcursul lui 2022. Va scădea mai puțin decât preconizam, dar va scădea. Potrivit estimărilor noastre din decembrie, în 2022 inflația va fi de 3,2%”, a spus Christine Lagarde.
În plus, președintele BCE se așteaptă ca inflația să continue să se reducă în 2023 și 2024.
Întrebată despre politicile pe care le are în vedere pentru a contracara presiunile prețurilor, Lagarde a reiterat că BCE nu este nevoită să adopte măsuri la fel de curajoase ca și Rezerva Federală americană, pentru că zona euro este într-o situație economică diferită. „Ciclul revenirii economice este mai avansat în SUA decât în Europa, de aceea avem toate motivele să nu acționăm la fel de rapid și de brutal pe cât ne așteptăm că o va face Fed”, a spus Christine Lagarde, adăugând și că inflația este mai mare în SUA. „Dar am început să reacționăm și desigur suntem pregătiți să reacționăm cu măsuri de politică monetară dacă cifrele, datele statistice și faptele o vor cere”, a subliniat președintele BCE.
Criticată în anumite state pentru că nu majorează dobânda de bază, președintele BCE a reacționat: „Politica monetară nu poate acționa imediat. Dacă voi majora dobânzile asta ar avea un efect peste 6-9 luni, până când efectele se transmit de-a lungul lanțurilor de finanțare. Între timp, frânăm creșterea”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane