CIA a publicat online 13 milioane de pagini de documente desecretizate
Numărul 2, 24-30 ianuarie 2017 » Lumea în care trăim
Agenția Centrală de Informații (CIA) a publicat online, săptămâna trecută, aproximativ 13 milioane de pagini de documente desecretizate. Este pentru prima dată când agenția americană publică online asemenea documente, după lansarea unui proces în acest sens de către o ONG, informează News.ro. Printre documente se numără rapoarte ale unor experimente psihice sau extrasenzoriale, precum și date despre observarea unor OZN-uri, relatează BBC. Întreaga arhivă este formată din aproximativ 800.000 de fișiere, care conțin 13 milioane de pagini. De asemenea, printre aceste documente se numără rapoarte întocmite de Henry Kissinger, care a servit ca secretar de stat sub doi președinți americani, Richard Nixon și Gerald Ford. Alte sute de mii de pagini sunt dedicate unor analize ale serviciilor de informații, precum și mai multor cercetări științifice de importanță pentru CIA.
Printre documentele neobișnuite publicate online se numără rapoarte ale așa-numitelor proiecte Stargate. Aceste proiecte s-au desfășurat în perioada 1970-1995 și au explorat potențiale fenomene psihice și experiențe extrasenzoriale cu aplicații militare și civile. De asemenea, există o colecție de rapoarte despre farfurii zburătoare și chiar o rețetă pentru cerneală invizibilă.
Deși multe dintre aceste documente erau publice încă de la mijlocul anilor ’90, oamenii întâmpinau obstacole atunci când doreau să le consulte. Activiștii MuckRock au dat în judecată agenția de informații pentru a forța publicarea online a documentelor, iar procedurile legale au durat mai bine de doi ani.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice