CIA a publicat online 13 milioane de pagini de documente desecretizate
Numărul 2, 24-30 ianuarie 2017 » Lumea în care trăim
Agenția Centrală de Informații (CIA) a publicat online, săptămâna trecută, aproximativ 13 milioane de pagini de documente desecretizate. Este pentru prima dată când agenția americană publică online asemenea documente, după lansarea unui proces în acest sens de către o ONG, informează News.ro. Printre documente se numără rapoarte ale unor experimente psihice sau extrasenzoriale, precum și date despre observarea unor OZN-uri, relatează BBC. Întreaga arhivă este formată din aproximativ 800.000 de fișiere, care conțin 13 milioane de pagini. De asemenea, printre aceste documente se numără rapoarte întocmite de Henry Kissinger, care a servit ca secretar de stat sub doi președinți americani, Richard Nixon și Gerald Ford. Alte sute de mii de pagini sunt dedicate unor analize ale serviciilor de informații, precum și mai multor cercetări științifice de importanță pentru CIA.
Printre documentele neobișnuite publicate online se numără rapoarte ale așa-numitelor proiecte Stargate. Aceste proiecte s-au desfășurat în perioada 1970-1995 și au explorat potențiale fenomene psihice și experiențe extrasenzoriale cu aplicații militare și civile. De asemenea, există o colecție de rapoarte despre farfurii zburătoare și chiar o rețetă pentru cerneală invizibilă.
Deși multe dintre aceste documente erau publice încă de la mijlocul anilor ’90, oamenii întâmpinau obstacole atunci când doreau să le consulte. Activiștii MuckRock au dat în judecată agenția de informații pentru a forța publicarea online a documentelor, iar procedurile legale au durat mai bine de doi ani.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile