Cifre și numere
Numărul 1, 16-22 ianuarie 2018 » La început a fost cuvântul...
Atât bilanțurile, cât și proiecțiile prilejuite de fiecare început de an conțin, mai ales în profesiile care vizează activități economico-sociale, numeroase exemplificări cifrice. Nimic mai normal, numai că, din grabă sau din neatenție, utilizarea cifrelor și numerelor nu se încadrează totdeauna în regulile lingvistice și logice.
Una dintre cele mai frecvente erori constă în punerea semnului de egalitate între „cifră” și „număr”. Bunăoară, o analiză apărută într-un săptămânal cu profil economic menționa că „toate cele 40 de miliarde de lei alocate pentru investiții nu reprezintă o cifră suficient de concludentă”. Or, ce înseamnă „cifră”? Un simbol grafic reprezentat de elementele primare în materie de evaluare cantitativă, cele incluse în „gama” de la 1 la 9. În schimb, „numărul” reprezintă o reunire a mai multor „cifre”.
Mult mai frecvente sunt, însă, greșelile care se referă la numerale. Așa, de exemplu, într-o emisiune de televiziune s-a spus că „doisprezece milioane de lei s-au dus pe apa Sâmbetei în comuna…”. În acest caz, formularea corectă era „douăsprezece milioane de lei…”, întrucât numeralul se acordă cu „milioanele”.
Tot într-o emisiune de televiziune s-a comentat structura instituțională dintr-un anumit domeniu, considerându-se că „douăzeci și unu de unități constituie o rețea mult prea mare față de necesități”. Evident, acordul cu „unități” impunea recursul la formula „douăzeci și una”.
Revenind la presa print, găsim într-un cotidian, la paginile de interviuri cu întreprinzătorii, fraza: „Avem o mie și una de lucruri de făcut în anul 2018”. Cu ce se acordă respectiva afirmație? Cu substantivul „lucruri” care, la singular, este de genul masculin („un lucru”).
Ar mai fi de remarcat o greșeală conținută, de această dată, de o publicație online: „La manifestare au participat peste 45 de persoane”. Evident, când se folosește prepoziția „peste”, ca în cazul dat, s-ar înțelege că putem utiliza fracții chiar și atunci când vorbim despre persoane. Cum ar suna, de pildă, o informație în care s-ar menționa că, la o anumită manifestare, au participat 45,3 persoane? Credem că răspunsul la această întrebare, de fapt, un unic răspuns corect, ne scutește de orice comentariu. Așa că „peste” o asemenea eroare nu se poate trece. (T.B.)
(Copyright foto: gonin / 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane