Cipru și Grecia fac progrese în privința construirii celui mai lung cablu submarin de transport de energie
Numărul 38, 25 sep. - 1 oct. 2024 » Lumea în care trăim
Grecia și Cipru au semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu privire la amplasarea unui cablu submarin de transport de energie electrică care să lege Europa de Orientul Mijlociu via Marea Mediterană, au informat miniștrii Energiei din cele două țări, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Așa-numitul Great Sea Interconnector (GSI) vizează legarea rețelelor de transport al energiei electrice din Grecia, via Creta, cu cele din Cipru și eventual Israel, un proiect ale cărui costuri sunt estimate la 2,4 miliarde de euro. Până în Cipru, costul cablului submarin este estimat la 1,9 miliarde de euro. La finalizare, acesta va fi cel mai lung cablu submarin de transport în curent continuu (HVDC) din lume, cu 1.240 de kilometri, și cel mai adânc, la 3.000 de metri. Uniunea Europeană a anunțat că este dispusă să finanțeze o parte din costurile proiectului, care este programat să fie finalizat în jurul anului 2030.
Pe baza Memorandumului de Înțelegere, activitatea la proiectul cablului submarin se va relua în următoarele zile, au informat miniștrii Energiei.
Cipru are rezerve dovedite de gaze, dar ele nu au fost exploatate. Insula încă este dependentă de păcură pentru generarea electricității, costurile pentru consumatori fiind semnificativ mai ridicate decât în alte state din Europa continentală.
„Acesta este un proiect de importanță strategică pentru Cipru, Grecia și UE, deoarece va lega Ciprul de rețeaua de electricitate a Europei, facilitând tranziția sa energetică și sprijinind obiectivul Greciei de pionier al energiei curate”, au spus cei doi oficiali.
Însă, acest ambițios proiect este afectat de faptul că trece printr-o zonă din Marea Mediterană care este disputată între Grecia, Cipru și Turcia, un aspect care ar putea să reapară în viitor.
Cipru vrea să obțină clarificări cu privire la care sunt costurile sale în cadrul proiectului, și ce se va întâmpla dacă „riscurile geopolitice”, adică potențiala opoziție a Turciei, se vor manifesta, creând întârzieri și posibile costuri suplimentare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial