Circa jumătate dintre mașinile verificate în 2021 de inspectorii RAR aveau deficiențe tehnice majore
Numărul 9, 9-15 mar. 2022 » Roza vânturilor
Aproape jumătate dintre mașinile verificate pe parcursul anului trecut de inspectorii Registrului Auto Român (RAR) aveau deficiențe tehnice majore, informează Mediafax. Probleme numeroase au fost descoperite și în stațiile ITP și la atelierele de reparații care au primit amenzi în valoare totală de peste patru milioane de lei.
Potrivit RAR, anul trecut, în trafic au fost oprite pentru a fi verificate peste 75.000 de mașini. În urma controalelor, s-a constatat că 46,39% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore. Cele mai multe neconformități au fost constatate la instalația electrică (28,64%), la emisiile poluante (25,65%), la punți, jante, anvelope și suspensie (13,81%) și la parbriz, geamuri laterale, lunetă și oglinzi (12,97%).
Probleme la sistemul de frânare au fost depistate la 5,35% dintre vehiculele controlate și în 1,71% din cazuri au fost constatate avarii la sistemul de direcție. În cazul a 4.941 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident, precizează RAR.
În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră pe parcursul anului 2021, au fost aplicate 26.639 de sancțiuni, au fost retrase 21.760 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 279 vehicule și au fost anulate 386 de ITP-uri.
Tot în 2021, s-au desfășurat 4.666 de acțiuni de control la stațiile ITP și la atelierele de reparații. Ca urmare, au fost întocmite 4.036 de procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor și au fost date amenzi în valoare de 4.224.100 de lei.
În cazul stațiilor ITP, cele mai frecvente abateri au fost folosirea de echipamente neconforme și nerespectarea procedurilor de efectuare a inspecțiilor tehnice. În urma verificărilor la atelierele de reparații, abaterile cele mai frecvente au vizat efectuarea de operațiuni neautorizate sau neîndeplinirea obligației de a realiza verificările necesare înainte de punerea în circulație a autovehiculului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane