Citi: Factura de energie a Europei ar putea ajunge aproape de nivelul record de 1.200 miliarde de dolari în 2022
Numărul 8, 2-8 mar. 2022 » Lumea în care trăim
Consumatorii europeni ar urma să se confrunte anul acesta cu cele mai mari facturi la energie, după ce prețul la gaze și petrol a urcat din nou în urma invadării Ucrainei de către Rusia, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Pe baza actualelor prețuri la termen, factura totală de energie primară a regiunii ar urma acum să se apropie de 1.200 miliarde de dolari anul acesta, se arată într-un raport al băncii americane Citigroup Inc. Datele reflectă dependența Europei de importuri pentru a face față cererii, extinderea energiei regenerabile reducând prea puțin această dependență.
Europa „se confruntă cu turbulențe severe din cauza facturii la energie”, susțin analiștii Citigroup. Estimarea băncii este cu aproape 200 de milioane de dolari mai ridicată față de previziunea din ianuarie și depășește precedentul nivel record din 2008.
În timp ce Europa depinde de importurile de gaze și petrol pentru a acoperi mai mult de jumătate din necesarul său de energie, problemele de aprovizionare din ultimele luni au dus la creșterea inflației. Astfel, guvernele au alocat miliarde pentru a atenua impactul asupra consumatorilor. „Dar, în cele din urmă, aceste presiuni ale prețurilor vor reapărea”, avertizează analiștii.
Anul trecut, factura de energie a Europei s-a situat la aproximativ 300 miliarde de dolari.
Europa este deja în mijlocul unei crize de aprovizionare cu energie din cauza stocurilor reduse de gaze naturale, iar conflictul din Ucraina a scos în evidență vulnerabilitatea continentului la o perturbare a livrărilor de gaze. Mai mult de o treime din necesarul de gaze al Europei vine din Rusia și, în mod normal, o treime din aceste livrări trec prin Ucraina.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane