Clarificări privind aplicarea prevederilor OUG nr. 111/2021
Telex » Știri 8 noiembrie 2021
În ceea ce privește aplicarea prevederilor OUG nr. 111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj aduce, printr-un comunicat, o serie de clarificări de interes pentru agenții economici.
După cum se știe, prin hotărârile de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României (în prezent HG nr. 1090/2021), o serie de activități sunt interzise, limitate, restrânse sau suspendate. Astfel, activitățile economice se pot desfășura numai în condițiile stabilite prin acestea. În acest context, în comunicat se precizează:
„Luând în considerare cele menționate prin sintagma «pe perioada întreruperii temporare a activității, total sau parțial» se au în vedere toate situațiile în care activitatea angajatorului este afectată de măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, care se concretizează fie în întreruperea totală a activității (interzicere, închidere, suspendare), fie prin întreruperea parțială (interzicerea desfășurării activității peste un anumit procent din capacitatea maximă a spațiului, peste un anumit număr de persoane), aceasta din urma generând în fapt o reducere a activității.
Potrivit art. 4 din OUG nr. 111/2021:
(1) Într-o lună calendaristică , angajatorii pot solicita, pentru aceeași perioadă din lună, pentru salariați diferiți, acordarea indemnizației reglementată la art. 1, alin. (1) și decontarea indemnizației reglementată la art. 1 alin. (7) din OUG nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 282/2020, cu modificările ulterioare, în condițiile legii.
(2) în cursul aceleiași luni calendaristice, angajatorii pot beneficia pentru același salariat, pentru perioade diferite din lună, de indemnizația reglementată la art. 1 alin(1) și de decontarea indemnizației reglementată la art. 1 alin. (7) din OUG nr. 132/2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 282/2020, cu modificările ulterioare, în condițiile legii.
Astfel, prin permisiunea acordată angajatorului (indiferent de numărul de obiecte de activitate pe care le desfășoară) de a beneficia simultan, însă pentru persoane diferite sau pentru același salariat, însă pentru perioade diferite din lună, atât de prevederile OUG nr. 111/2021, cât și de ale OUG nr. 132/2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 282/2020, cu modificările ulterioare, rezultă faptul că legiuitorul a avut în vedere inclusiv situația în care acesta are activitatea redusă, ca urmare a aplicării măsurilor pentru diminuarea tipului de risc.”
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale