Claudiu Năsui: În alocarea sprijinului pentru HoReCa, nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servit”; toată lumea va primi bani și nimeni nu va fi dezavantajat
Telex » Știri 22 februarie 2021
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, a anunțat, pe Facebook, sprijinul de un miliard de lei aprobat la finalul săptămânii trecute de Guvern pentru industria HoReCa și schimbarea în ceea ce privește modul în care se va face plata în cadrul acestei măsuri compensatorii (instituită prin OUG nr. 224/2020), respectiv renunțarea la principiul „primul venit, primul servit”, relatează Agerpres. „A trecut ordonanța mult așteptată pentru HoReCa. Este o măsură compensatorie gândită de fostul guvern și pe care o operaționalizăm. Nu o să reiau cele spuse deja sau elementele din forma pusă în transparență. Ca element de noutate, în ședința de guvern, am introdus o schimbare în modul în care se face plata. Schimbarea mare este că nu mai mergem pe principiul «primul venit, primul servit». Chiar dacă este un principiu obiectiv de departajare a aplicanților, acest principiu ar fi rezultat în două lucruri. Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. Și a doua, ar fi creat o categorie de oameni care primesc banii și o categorie care nu primesc. Practic ar fi primit bani cei care se grăbeau să depună solicitarea mai repede. Nu ar fi fost corect pentru că măsura viza despăgubirea tuturor celor care au fost închiși, nu doar a celor care sunt mai rapizi”, a scris Claudiu Năsui.
Acesta susține că nu și-a dorit să meargă pe un criteriu de departajare ales prin minister, deoarece s-ar fi creat două categorii de oameni: cei care primesc și cei care nu primesc. „În plus, ar fi fost întotdeauna întrebarea de ce a fost ales acel criteriu de departajare și nu altul. Începeau întrebările perfect legitime de tip «Au făcut unii lobby pentru criteriul X care să-i avantajeze?». Degeaba am fi negat, pentru că orice criteriu din lumea asta i-ar fi favorizat pe unii versus alții. Așa că am ales o soluție în care să primească toate persoanele eligibile bani, indiferent când au făcut solicitarea: fiecare va primi bani, în limita bugetului, proporțional din bugetul total”, a transmis ministrul.
Potrivit sursei citate, Guvernul a alocat 1 miliard de lei pentru despăgubirea HoReCa. Dacă suma cererilor de despăgubire va depăși miliardul alocat, atunci firmele vor primi bani proporțional cu cererea lor de finanțare. „Astfel, toată lumea va primi bani și nimeni nu va fi dezavantajat. Dacă nu sunt suficienți bani în buget pentru toată lumea, atunci vor primi toți mai puțin, dar toată lumea tot va primi. Este o soluție corectă care nu împarte antreprenorii în câștigători (care primesc fonduri) și pierzători (care nu primesc). Și care nici nu stimulează lumea să își depună cererea de finanțare nici cât mai repede, nici cât mai târziu”, a mai scris ministrul Economiei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane