Claudiu Năsui: Măsurile pe care dorim să le propunem la PNRR sunt măsuri active, mai ales pentru forța de muncă
Telex » Știri 17 februarie 2021
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a declarat că măsurile care au fost discutate deja cu mediul de afaceri şi pe care doreşte să le propună pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt măsuri active, mai ales pentru forţa de muncă, în condiţiile în care există un deficit destul de accentuat în multe sectoare, inclusiv în HoReCa şi turism, relatează Agerpres. „În ceea ce priveşte turismul, cea mai bună soluţie nu este atât de mult să generăm noi, în minister, proiectele, ci să fim o infrastructură pentru industrie, să genereze proiecte şi pentru acele faimoase OMD-uri (Organizaţiile de Management al Destinaţiilor), să operaţionalizăm aceste OMD-uri, să fie practic o colaborare între stat, autorităţi locale şi industrie pe dezvoltarea destinaţiilor, pe dezvoltarea traseelor turistice şi pe dezvoltarea industriei acesteia, folosind fondurile din PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă). Avem acum oportunităţi, mai ţine şi de noi să le atingem. România are o geografie favorabilă turismului, un potenţial foarte mare care trebuie fructificat. Măsurile pe care le-am discutat deja cu mediul de afaceri şi pe care dorim să le propunem mai departe la PNRR sunt măsuri active, mai ales pentru forţa de muncă. Există o penurie a forţei de muncă, există un deficit al forţei de muncă destul de accentuat în multe zone, dar şi în HoReCa şi în turism – şi acolo ar trebui să acţionăm”, a menţionat, la un eveniment de profil, Claudiu Năsui
Acesta a spus că doreşte să se acţioneze printr-o „măsură care să încurajeze şi activarea forţei de muncă în zonele în care e nevoie de ea şi să încurajeze munca declarată”: „Vrem să acţionăm printr-o măsură care să încurajeze şi activarea forţei de muncă în zonele în care e nevoie de ea şi să încurajeze munca declarată. Acesta este un flagel al României, nu doar în turism. Antreprenorii care plătesc toate taxele, angajează oficial, sunt în dezavantaj faţă de cei care nu ar face lucrul acesta. Acesta este un lucru care ar trebui ca minister să-l conştientizăm şi să luptăm împotriva lui, nu atât de mult prin mijloace coercitive, cât prin mijloace stimulative de genul măsurilor pe care avem de gând să le prezentăm şi pe care le-am discutat deja şi cu mediul de afaceri”, a adăugat ministrul.
El a subliniat că una dintre marile probleme cu care se confruntă turismul în România este cea de supravieţuire la criza actuală.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național