Claudiu Năsui: Parlamentul a adoptat o lege care permite salvarea și printarea informațiilor din Monitorul Oficial
Telex » Știri 4 martie 2021
Parlamentul a adoptat, miercuri, o lege prin care accesul la Monitorul Oficial se va putea face în format electronic, accesibil pentru citire, căutare, salvare, distribuire şi imprimare de către orice utilizator, a anunţat, pe Facebook, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, relatează Agerpres. „Aţi lucrat vreodată cu Monitorul Oficial, fie el şi în format electronic pe pagina e-Monitor? Vi s-a părut că e normal ca, în 2021, accesul la o lege să fie atât de greoi? Să nu o poţi căuta după cuvinte-cheie, să nu o poţi copia? Să nu o poţi salva sau imprima? Am oprit aceste lucruri! Parlamentul a adoptat o lege din pachetul de debirocratizare şi transparentizare iniţiat anul trecut. În urma acestei legi, accesul la Monitorul Oficial se va putea face în format electronic, accesibil pentru citire, căutare, salvare, distribuire şi imprimare de către orice utilizator”, a arătat el.
În prezent, Monitorul Oficial se publică în varianta electronică doar pentru citire, iar accesul utilizatorilor a rămas îngrădit de o aplicaţie web (Flash) care blochează salvarea, imprimarea, sau chiar şi citirea facilă pe dispozitive mobile sau care nu susţin aplicaţia web.
Deşi în anul 2008 s-a implementat publicarea ca fişier PDF liber accesibil, ca urmare a unei modificări legislative, acest lucru a fost întrerupt în scurt timp, implementându-se platforma e-Monitor cu aceste limitări. „Accesul cetăţenilor la Părţile I şi II din Monitorul Oficial (actele normative şi stenogramele şedinţelor Legislativului) trebuie să fie liber şi neîngrădit. Transparenţa şi accesul liber la informaţii nu înseamnă simplul acces la o imagine a unei pagini scanate pe o aplicaţie web, ci inclusiv posibilitatea de a realiza căutări rapide automatizate şi alte operaţiuni normale. Transparenţa este o condiţie esenţială pentru orice stat care lucrează în slujba cetăţeanului”, a precizat ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național