Cluj, 6-8 septembrie 1925 – Al doilea Congres al profesiei contabile din România
Numărul 35, 6-12 sep. 2023 » 100 de ani de la primul Congres al profesiei contabile din România
Al II-lea Congres
Cluj, 6-8 septembrie 1925
Cel de-al II-lea Congres al profesiunii contabile din România a reprezentat un real succes. Acest lucru s-a datorat și excelentei organizări de care s-au ocupat președintele Secțiunii Cluj - Gh. Ionescu, precum și secretarul secțiunii - S. Cioranu.
Au fost dezbătute următoarele tematici:
- „Introducerea contabilității în partida dublă în instituțiile publice”. La acest punct, prof. G. Alesseanu a adus în discuția generală un raport foarte documentat, care a avut un succes deosebit în dezbaterile acestui Congres, iar consecința a fost chemarea domniei sale, în anul 1929, să participe la redactarea proiectului de lege privitor la reorganizarea contabilității publice, lege care a fost apoi votată în același an;
- „Codul muncii și situația funcționarilor particulari” - raportor Nicolae Butculescu, decanul Corpului;
- „Asigurările sociale ale funcționarilor particulari" - expunere susținută de V. M. loachim;
- „Rolul titraților contabili în cooperație”;
- „Estimarea valorilor la inventar” - expunere susținută de prof. G. Alesseanu.
La finalul discuțiilor, Congresul a adoptat următoarele moțiuni:
- În chestiunea introducerii contabilității în partidă dublă în instituțiile publice: „Membrii Corpului exprimă dezideratul ca organele în drept să pășească la introducerea contabilității științifice în toate administrațiile publice, unde se mânuiesc fonduri. Pentru aceasta este nevoie să se facă deocamdată inventarul averii Statului. Congresul exprimă dezideratul ca din Comisia de studii pentru modificarea legii contabilității să facă parte și reprezentanți ai Corpului contabililor”;
- În chestiunea asigurărilor sociale: „Să se intervină pe lângă onor Guvern, ba chiar în sesiunea de toamnă, odată cu noua legiferare a Codului muncii, să se înfăptuiască și asigurarea funcționarilor particulari prin contribuția patronilor, a Statului și a salariaților”.
- În chestiunea estimării valorilor la inventar: „Corpul contabililor consideră că estimarea valorilor la inventar trebuie astfel facută încât să reiasă beneficiul efectiv realizat de întreprindere, fără ca plus valutele provenite din orice împrejurare să fie trecute ca beneficii”.
După închiderea dezbaterilor s-a făcut o frumoasă excursie la Turda, unde s-au vizitat fabricile de tras sârmă, sticlărie și ciment. La fabrica de tras sârmă „Industria Sârmei” SA s-a organizat o masă în onoarea congresiștilor, unde dl. D. Rațiu, președintele consiliului, a evidențiat rolul ce-l au reprezentanții Corpului în dezvoltarea economică a Ardealului. A urmat apoi un pelerinaj la mormântul lui Mihai Viteazul.
(Copyright foto: Buletin de Mănăștur)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane