CNIPMMR a finalizat proiectul Diaspora ReSTART
Telex » Știri 13 ianuarie 2021
Unul dintre obiective a fost încurajarea antreprenoriatului prin implementarea unei scheme de ajutor de minimis pentru 48 de start-up-uri din regiunile mai puţin dezvoltate ale României
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) anunţă că a implementat, în calitate de beneficiar, în perioada septembrie 2017 – ianuarie 2021, proiectul Diaspora ReSTART cofinanțat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Partenerii din cadrul proiectului au fost: Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est – partener 1; Global Commercium Development SRL – partener 2, Fundația C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) – partener 3 și Metodo Estudios Consultores SL – partener 4.
Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat încurajarea antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu prin susținerea înființării de întreprinderi cu profil nonagricol în zona urbană din regiunile mai puțin dezvoltate ale României de către românii din diaspora.
Potrivit unui comunicat al CNIPMMR, următoarele obiective specifice ale proiectului au fost îndeplinite: ▪ dezvoltarea competențelor antreprenoriale și manageriale și susținerea dezvoltării spiritului antreprenorial și inovator a 409 de persoane din diaspora care doreau să inițieze o activitate independentă, prin participarea la cursuri de formare în domeniul antreprenoriatului; ▪ creșterea gradului de informare și de conștientizare cu privire la beneficiile antreprenoriatului, care poate fi o opțiune de carieră pentru fiecare, prin desfășurarea unei campanii de promovare; ▪ încurajarea antreprenoriatului prin implementarea unei scheme de ajutor de minimis pentru 48 de start-up-uri; ▪ creșterea ocupării în regiunile mai slab dezvoltate ale României prin crearea a 120 de locuri de muncă în întreprinderile nou înființate, din care 117 locuri de muncă au fost menținute timp de 6 luni de la finalizarea perioadei de implementare a planurilor de afaceri.
„Proiectul Diaspora ReSTART a prezentat toate condițiile necesare pentru începerea și susținerea unei afaceri. Programul de formare, ca parte din perioada pregătitoare, a venit în ajutorul celor care au dorit să înceapă o afacere având o idee bună, dar care nu știau cum să o implementeze. CNIPMMR a prezentat foarte clar condițiile de eligibiltate, iar ghidul de implementare a fost foarte detaliat și obiectiv. Colaborarea cu echipa proiectului a fost una foarte profesionistă. Au răspuns promt tuturor întrebărilor și au găsit soluții de fiecare dată pentru implementarea cu succes a planurilor de afaceri. Chiar dacă afacerea mea nu a funcționat cum m-am așteptat având în vedere contextul actual, recomand cu încredere CNIPMMR pentru profesionalismul de care a dat dovadă”, a declarat Raul Jurj, un antreprenor finanțat în cadrul proiectului. Afacerea sa vizează oferirea de consultanță tehnică pentru construcții, în regiunea de dezvoltare Vest.
Conform datelor CNIPMMR, antreprenorii români au înființat 48 de firme cu ajutorul fondurilor nerambursabile acordate prin proiectul Diaspora ReSTART. 32 dintre antreprenori au fost persoane de gen masculin, 16 de gen feminin. Ponderea cea mai mare a antreprenorilor finanțați a fost încadrată în rândul persoanelor care au vârsta între 30-45 de ani. În ceea ce priveşte nivelul studiilor beneficiarilor, ponderea cea mai mare o au persoanele cu studii superioare (nivel 6 ISCED), respectiv 19 persoane dintre cele finanțate.
După țara de reședință la momentul înscrierii în proiect, alocarea antreprenorilor finanțați este următoarea: Marea Britanie – 17 persoane; Spania – 11; Italia – 6; Germania – 3; Franța, Moldova, Olanda – câte 2 persoane; Australia, Belgia, Luxemburg, Portugalia, SUA – câte o persoană.
Domeniile de activitate (CAEN) de interes au fost: „Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor”; „Hoteluri şi restaurante”; „Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice”; „Activităţi de spectacole, culturale şi recreative”; „Alte activităţi de servicii”.
Start-up-urile care au finalizat cu succes implementarea planurilor de afaceri au creat și menținut 117 locuri de muncă, în fiecare regiune a țării (cele mai multe în regiunea Nord-Est – 37 de locuri de muncă).
Bugetul total al proiectului a fost de 17.081.480,70 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene și a Gurvenului României a fost de 16.967.742,36 lei. Proiectul a fost implementat la nivelul regiunilor mai puțin dezvoltate ale României (Nord-Est, Sud-Est, Sud Munteania, Centru, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia) și a avut o durată de implementare de 40 de luni.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale