CNIPMMR își exprimă dezamăgirea față de diminuarea, la rectificarea bugetară, a alocărilor pentru IMM-uri
Numărul 34, 22-28 noiembrie 2016 » Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) și-a exprimat, într-un comunicat, dezamăgirea față de diminuarea bugetului alocat programelor destinate IMM-urilor, având în vedere valoarea scăzută a acestor finanțări și numărul mic de potențiali beneficiari, raportat la numărul de IMM-uri care au nevoie de susținere prin aceste programe.
„Potrivit proiectului de OUG privind rectificarea bugetară pe anul 2016, după analiza execuției veniturilor bugetare derulată pe parcursul primelor nouă luni ale anului, bugetul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri se diminuează cu 35,4 milioane de lei reprezentând economii identificate de ordonatorul principal de credite, în principal la proiectele cu finanțare din fonduri europene nerambursabile și programele de stimulare a întreprinderilor mici și mijlocii”, se arată în comunicatul Consiliului.
- Programul pentru incubatoarele de afaceri nu a fost implementat.
- Programul pentru organizarea Târgului Întreprinderilor Mici și Mijlocii – TIMM 2016 nu a fost implementat.
- Programul SRL-D pentru anul 2016, din cauza modificării procedurii de implementare, a avut 247 de aplicanți admiși la finanțare, raportat la numărul de 501 posibili aplicanți, conform bugetului.
- Toate programele au fost lansate târziu, respectiv în a doua jumătate a anului 2016, fapt care dus la imposibilitatea implementării proiectelor asumate de aplicanți, mulți dintre ei renunțând la acestea.
„Problemele apărute în implementarea programelor pentru IMM-uri puteau fi depășite prin lansarea, în primele trei luni ale anului, a tuturor procedurilor, aplicanții având astfel timp să implementeze planurile de afaceri asumate. De asemenea, trebuie efectuate modificări pe unele proceduri privind condițiile de implementare. De exemplu, în cazul programului pentru întreprinzătorii debutanți – SRL-D, ca în cadrul programului pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și facilitarea accesului la finanțare – START, s-a introdus condiția ca beneficiarul să facă dovada achitării integrale a cheltuielilor efectuate, acest lucru fiind deosebit de greu de realizat pentru un întreprinzător debutant care nu dispune de sumele necesare pentru asigurarea finanțării planului de afaceri.
CNIPMMR propune ca în anul 2017 programele să fie lansate în prima parte a anului, fiind necesară și o evaluare a ratei de succes pentru anumite programe din anul 2016. Programul pentru dezvoltarea activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață, care a avut succes în anul 2016, trebuie să aibă un buget mărit. Dorința noastră ar fi fost ca și în acest an bugetul programului de comerț să fie mărit prin redistribuirea sumelor de la proiectele care nu au reușit să consume întregul buget sau nu au mai fost lansate, evitându-se ca sumele destinate antreprenorilor să fie pierdute”, a precizat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial