CNIPMMR: Noile modificări normative privind achizițiile publice vor avea „un impact devastator în economie”
Telex » Știri 20 septembrie 2016
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a adoptat, într-un comunicat, o poziţie tranşantă împotriva modificărilor normative referitoare la achiziţiile publice, adoptate în şedinţa de guvern din 19 septembrie, apreciind că acestea vor avea „un impact devastator în economie”. Afirmaţia are la bază faptul că, prin noua Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul a abrogat dispoziţiile alin. (2) al articolului 16 din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, care stipulau că „întreprinderile mici şi mijlocii beneficiază de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie, cerute în achiziţiile publice de produse, lucrări şi servicii”.
„Cunosc foarte bine acest dosar, ca ministru opunându-mă vehement eliminării acestei prevederi care sprijinea în mod direct IMM-urile la achiziţii publice prin reducerea cu 50% a nivelului impus privind cifra de afaceri, garanţiilor solicitate sau a garanţiilor de bună execuţie. Comisia Europeană a ridicat problema unei discriminări pozitive a IMM-urilor, în sensul că pentru acelaşi contract, se solicitau două tipuri de garanţii, un nivel de garanţie pentru o companie mare şi un nivel de garanţie redus la jumătate pentru un IMM. Soluţia pe care am identificat-o şi pe care Comisia Europeană o acceptase a fost aceea a reducerii nivelului garanţiei la 50% pentru TOŢI operatorii, atât pentru IMM-uri, cât şi pentru companiile mari. În acest fel eliminam discriminarea pozitivă, dar în acelaşi timp menţinem un nivel scăzut şi accesibil IMM-urilor pentru care licitaţiile publice reprezintă un balon de oxigen pentru desfăşurarea activităţii, ştiut fiind faptul că, la nivel global, statul este cel mai mare contractor.
Nu suntem de acord în niciun fel cu soluţia adoptată luni de guvern şi solicităm public repararea imediată a acestei injustiţii făcute companiilor mici şi mijlocii şi capitalului autohton. Ordonanţa adoptată, fără măsuri de siguranţă şi protecţie a IMM-urilor, va avea un impact devastator în economie, IMM-urile fiind excluse cu totul de la achiziţiile publice, or, un stat responsabil, tocmai acest aspect îl are în vedere în principal: cum îşi protejează afacerile mici şi cum sprijină accesul lor la contractele publice”, precizează preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu.
Potrivit CNIPMMR, „raportat la faptul că din numărul total de proceduri de achiziţie derulate, majoritatea covârsitoare, peste 95% din total, au avut valoare estimată sub 10 milioane euro, iar distribuţia IMM-urilor la nivel naţional, în funcţie de cifra de afaceri, relevă că sub 2 milioane euro sunt microîntreprinderi (98,10% din totalul întreprinderiilor), între 2-10 milioane euro – întreprinderi mici (1,59%), între 10-50 milioane euro – întreprinderi mijlocii (0,28%), peste 50 milioane euro – întreprinderi mari (0,03%), soluţia propusă de CNIPMMR, având în vedere că IMM-urile nu participă în general la procedurile de achiziţie publică cu o valoare estimată mai mare de 10 milioane euro, este modificarea alineatului (2) al articolului 16 din Legea nr. 346/2004, astfel:
«(2) Toţi operatorii economici beneficiază de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie, cerute în achiziţiile publice de produse, lucrări şi servicii, în cadrul contractelor a căror valoare estimată este de până la 10 milioane de euro.»”
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice