CNSM: Riscul pe piața de capital din România rămâne ridicat; bursele de valori reacționează rapid la orice factori de stres
Numărul 27-28, 13-26 iul. 2022 » Piața de capital
Riscul pe piața de capital din România rămâne unul ridicat, cu tendințe de creștere, în contextul în care structural bursele de valori reacționează rapid și anticipativ la orice factori de stres care ar putea perturba evoluțiile economice, sociale sau politice, arată Raportul anual al Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială (CNSM) pe 2021, citat de Agerpres. Totodată, riscul de lichiditate la Bursa de Valori București rămâne unul mediu.
Potrivit documentului, valoarea medie zilnică tranzacționată în anul 2021 a scăzut cu 11% față de media anului 2020. Capitalizarea BVB a recuperat în totalitate scăderea înregistrată în anul 2020, iar la finalul lunii decembrie 2021 a înregistrat o valoare de 229 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 48% față de decembrie 2020.
„Cele două segmente importante ale pieței de capital din România, respectiv organismele de plasament colectiv și piața bursieră, au cunoscut în anul 2021 o volatilitate moderată, corelată cu o tendință similară observată pentru majoritatea piețelor de capital din regiune. Toți indicii bursieri au recuperat în anul 2021 pierderile înregistrate, indicele BET atingând un nou maxim istoric de peste 13.000 de puncte, după ce pe parcursul anului 2020 izbucnirea crizei sanitare a determinat fluctuații semnificative pe piața de capital locală”, se arată în document.
Capitalizarea bursieră a înregistrat o creștere de circa 48,40% în data de 31 decembrie 2021 comparativ cu finalul anului 2020 și un avans de aproximativ 53% la data de 26 ianuarie 2022 comparativ cu finele anului 2021. Raportat la sfârșitul anului 2019, capitalizarea s-a majorat cu aproximativ 30,41%, indicând faptul că valoarea de piață a companiilor locale listate pe piața principală a BVB a depășit nivelul prepandemie.
La finele anului 2021, bursele internaționale de acțiuni au înregistrat o revenire, după ce în martie 2020 acestea au consemnat cea mai semnificativă deteriorare din cauza pandemiei COVID-19. Piețele bursiere internaționale au înregistrat creșteri semnificative în lunile iulie-august datorită unui sentiment puternic pozitiv al investitorilor, subliniază raportul citat. „Indicii bursei românești au înregistrat evoluții pozitive la finalul anului 2021, comparativ cu 31 decembrie 2020. Indicele de referință BET, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a avut o creștere de 33 la sută la 31 decembrie 2021 comparativ cu finalul anului 2020. Cea mai semnificativă rată de creștere a fost de 40% aferentă indicelui BET-TR, care surprinde evoluția prețurilor companiilor componente, cât și dividendele oferite de acestea. Indicele BET-NG, ce reflectă evoluția companiilor listate pe piața reglementată a BVB ce au domeniul principal de activitate energia și utilitățile aferente, a înregistrat la 31 decembrie 2021 o creștere de aproximativ 29%”, se mai arată în Raport.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane