CNSU propune prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă și eliminarea unor restricții
Numărul 46, 8-14 dec. 2021 » Direct de la sursă
UPDATE: HG nr. 1242/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 decembrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1166 din 8 decembrie 2021.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat Hotărârea nr. 112/2021 prin care se propune prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe teritoriul României, începând din 9 decembrie, și măsurile necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În esență, vor fi menținute măsurile în vigoare, dar vor fi aplicate și o serie de excepții. Astfel, CNSU propune: ▪ creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice, între orele 5,00 - 22,00; ▪ eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24 decembrie 2021 – 25 decembrie 2021 și 31 decembrie 2021 – 1 ianuarie 2022; ▪ permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore; ▪ permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid; ▪ permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană; ▪ eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor; eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate. De asemenea, CNSU propune ca în perioada 31.12.2021 - 01.01.2022, evenimentele specifice dedicate marcării trecerii în noul an, să poată fi organizate și desfășurate în aer liber fără a fi limitate la un anumit interval orar, la un anumit număr de participanți sau la îndeplinirea anumitor condiții de către aceștia, dar cu respectarea strictă de către organizatori a măsurilor de protecție sanitară ce vizează portul măștii de protecție și a celorlalte măsuri de diminuare a riscului epidemiologic.
Măsurile propuse în hotărârea CNSU produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice